Jobbik-Konzervatívok: Göd sem kér terror-, illetve kriminológiai kockázatot jelentő migránsmunkásokból

Jobbik-Konzervatívok: Göd sem kér terror-, illetve kriminológiai kockázatot jelentő migránsmunkásokból

Különleges gazdasági övezetnek minősítette a kormány a gödi Samsung-gyár területét, ezzel pedig végképp megfosztotta a helyieket attól, hogy beleszólhassanak a saját életük és környezetük alakulásába. Az ellenzéki párt szerint a fideszes lakosságcsere, a migránsmunkások betelepítése Gödön is működik, mindez az ott élő honfitársaink kárára.

Z. Kárpát Dániel, Sas Zoltán a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselői, valamint Varga Zoltán Péter helyi választókerületi elnök a gödi Samsung-gyár előtt tartottak kedden sajtótájékoztatót. Azért választották ezt a helyszínt, mert ez az akkumulátorgyár tekinthető a hazánkba telepített akkumulátorgyárak állatorvosi lovának, ami megmutatja, hogy mi várható, ha a Fidesz-kormány kínai, koreai akkumulátorgyarmattá teszi Magyarországot.

Varga Zoltán Péter elmondta:

A Samsung-gyár állandó okozója a gödi és környékbeli lakosok aggodalmának, hiszen a vezetői és az illetékes hatóságok nem megbízható adatokkal, nem megbízható módon ellenőrzik a működését.

Hozzátette: az elmúlt hónapokban az ezzel kapcsolatos közmeghallatásokon résztvevők (Gödről, Dunakesziről, illetve Fótról – hiszen a szennyezések nem állnak meg a városnévtábláknál) nem kaptak megnyugtató válaszokat. A hatóságok folyamatosan csak azt szajkózták, hogy megfelelőek a biztonsági jelentések és a védelmi intézkedések, de az érdemi kérdésekre szakmai választ nem adtak – mutatott rá a jobbikos képviselő.

Egy új kormányrendelet szerint a veszélyhelyzetre hivatkozva nem kötelező személyes közmeghallgatást tartani.

A kormánypárti képviselők és megyei vezetők a kellemetlen kérdések nyilvánosságát mellőzve most már online tarthatják meg a közmeghallgatásokat – emelte ki Varga Zoltán Péter.

A gödiek számára a legnagyobb probléma az, hogy különleges gazdasági övezetnek minősítette a kormány a gödi gyárat, így annak ellenére, hogy a veszélyét és a hátrányait a helyiek szenvedik el, az önkormányzat az elesik az iparűzési-adóbevételtől is – hangsúlyozta az ellenzéki politikus.

Ez a pénz a fideszes vezetésű megyei önkormányzathoz kerül, ami kénye-kedve szerint osztja el a környező települések között. Többek között több száz millió forintot egyértelműen kormánypárti kötődésű civil szervezeteknek adnak propagandamédiára.

Teljesen egyetértek azzal a követeléssel, hogy a gödi Samsung-gyárnak az iparűzési adóját Gödnek kell teljes egészében visszajuttatni, hiszen az ő településükön valósult meg ez a beruházás, az ő életüket érinti a legközvetlenebbül – mondta el a helyben élők érdekeinek képviseletében Varga Zoltán Péter.

Z. Kárpát Dániel a Jobbik Konzervatívok parlamenti képviselője vette át a szót:

A magyar emberek adóforintjaiból ne vendégmunkások munkahelyeit finanszírozzuk, hanem magyar embereket és a magyar családokat támogassuk!

Szerinte nem helyes, hogy a gödi Samsung-gyár esetében több mint 20 millió forintnyi támogatást kaptak egy-egy munkahely után. Hozzátette: az újabb számítások pedig azt mutatják, hogy ha minden akkumulátorgyárat figyelembe veszünk, akkor 60 millió fölött lehet az összeg, amit ezek a cégek támogatásként kapnak egy-egy munkahely után.

Az ellenzéki párt azt szeretné, hogy ezek a teljesen indokolatlan nagyságrendű támogatások fagyjanak be, ebben a formában szűnjenek meg, és ezeket csoportosítsák át magyar kis- és középvállalkozásoknak, fordítsák őket bértámogatásra. Így egyszerre lehetne támogatni a magyar vállalkozókat, akik bért emelnének, de nem tudnak, és a magyar munkavállalókat, akik így magasabb bért kapnának.

Teljesen értelmetlen, hogy vendégmunkások munkahelyeire százmilliós nagyságrendben menjenek el adóforintok, olyan gyárakban, ahol még az adófizetési hajlandóság is kétséges. A magyar költségvetés bevételi oldalát nem fogja elárasztani az a pénz, amit a multicégek fizetnek be

– foglalta össze Z. Kárpát Dániel.

A Jobbik-Konzervatívok javaslata azt tartalmazza, mint a pár évvel ezelőtti "magyar kvóta" nevű programjuk, ami szerint állami támogatást csak olyan multi kaphasson, ami vállalja, hogy legalább 90 százalékban az Európai Gazdasági Térségen belüli, tehát tipikusan magyar munkavállalókat foglalkoztat.

"Nem fogjuk azt hagyni, hogy a magyar adófizetők pénzéből filippínók vagy kirgizek által betöltött munkahelyeket finanszírozzanak és tartsanak fenn!"

Ezeket a forrásokat tehát be kell fagyasztani, és át kell csoportosítani a magyar cégek számára. A magyar munkavállalókat, a magyar embereket kell megvédeni – nyomatékosította az ellenzéki képviselő.

Sas Zoltán, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának elnökeként fordult a titkosszolgálatokat felügyelő Rogán Antal mi miniszterhez. Azt szerette volna megtudni, hogy a magyar titkosszolgálatok ezeknek a migránsoknak a nemzetbiztonsági hátterét ellenőrzik-e. Például voltak-e büntetve, milyen bűncselekményt követtek el a korábbi élőhelyükön, álltak-e kapcsolatban terrorszervezettel.

Ez a kérdés nem elhanyagolható, hiszen ezek az emberek nem elszeparáltan fognak itt élni, hanem velünk kapcsolatban, egyfajta életközösségben fogunk velük élni. Egy ilyen előélet komoly kockázatot jelenthet Magyarország és a magyarok számára

– mutatott rá a nemzetbiztonsági szakpolitikus.

Sas Zoltán azt is megkérdezte, hogy van-e olyan hatóság, ami ezzel foglalkozik, illetve, hogy ha van, akkor több ezer kilométer távolságból milyen módszereket tudnak alkalmazni, hogy megbízható adatokat szerezzenek ezekkel a migránsmunkásokkal kapcsolatban.

A képviselő hozzátette: minden egyes magyar embernek joga van megismerni, hogy a magyar hatóságok folytatnak-e valamilyen háttérvizsgálatot a vendégmunkásokkal kapcsolatban, mielőtt beengedik őket az országba.

Ahogyan egyetlen magyar település, úgy Göd sem kér a migránsmunkásokból. A Jobbik-Konzervatívok szerint a magyar adófizetők forintjaiból a kormánynak nem vendégmunkások munkahelyeit kellene finanszíroznia, hanem a magyar kis- és középvállalkozásokat, illetve a magyar munkavállalókat kellene támogatnia.

(Címlapkép és képek: Béli Balázs/Alfahír)