A klubelnök elítélte a kolozsvári magyarellenes támadást

Évtizedek óta a magyargyűlölet mozgatja a román ultrákat.

Ahogy arról portálunk is beszámolt, az Universitatea (U) klubhoz tartozó pribékek botokkal és láncokkal támadtak szombaton a városi rivális magyar szurkolói csoportja által rendezett amatőr-futballkupa helyi és magyarországi résztvevőire. A szervezők először elküldték őket a rendezvényről, ám a vandálok nemsokára fegyverekkel tértek vissza.

A tömegverekedés a románok elkergetésével végződött, a helyszínre riasztott csendőrök már csupán a verekedés utáni állapotoknak lehettek tanúi.

Az 1919-ben a kolozsvári románság sportegyesületeként létrejött klub soviniszta ultrái legutóbb a kosárlabda-Európa-bajnokság kapcsán hallattak magukról:

Magyargyűlölő románokat utaztatnak holnapi magyar-román kosárlabda meccsre?

A holnap este fél kilenckor kezdődő összecsapás nem csak a pályán, de a lelátón is izgalmasnak ígérkezik. Az biztosnak tűnik, hogy a közönség felét a mieink - mintegy 1300 anyaországi és 4000 erdélyi magyar - fogja kitenni. Hogy a hazai szektort kik töltik majd meg, az egyelőre nem tisztázott - ám a jelek nem túl biztatóak.

A Magyar Nemzet felidézi: a klub táborának identitásához masszívan hozzátartozó magyargyűlöletnek nem ez volt az egyetlen megnyilvánulása. A kilencvenes években, Gheorghe Funar polgármestersége alatt a soviniszta román politikus maga is előszeretettel buzdított a kisebbségek elleni fellépésre.

A kolozsvári egyetemistacsapat huligánjait az sem zavarja, hogy a klub sikereihez az évtizedek alatt megannyi magyar sportoló és szakember is hozzájárult, mint például az ötvenes-hatvanas években Kovács István edző, aki később az Ajax Amsterdamot is irányította.

A román szurkolók közkedvelt szlogenjei közé tartozik a "Ki a magyarokkal az országból!" és a "Vizelek rád, Magyarország!" típusú rigmusok, holott az U élvonalbeli kosárlabdacsapatának egyik oszlopos tagja éppen a román válogatottban is remekelő játékos, Török Roland.

A gyűlölettől fűtött drukkereket a román labdarúgó- és kosárlabda-szövetség bírságai, és az egyesület csitítási próbálkozásai sem voltak képesek visszafogni.

Péter László kolozsvári sportszociológus szerint épp a komolyabb következmények hiánya vezetett a hétvégi brutális támadáshoz. Az egyetemi tanár a kolozsvári Krónika napilapnak kifejtette:

a sport és a stadion a társadalom tükre, a mostani incidens pedig sem az általános román–magyar viszonytól, sem a hatóságok lagymatag magatartásától nem független.

"A romániai sportvilágban, kiváltképpen a labdarúgásban a székelyföldi Sepsi OSK első ligás szereplése folytán megerősödni látszik a lelátók magyarellenessége, ami ellen a szervezőknek, sportszervezeteknek, szponzoroknak és maguknak a békés és szórakozni vágyó szurkolóknak egyaránt kötelességük határozottan fellépni"

- fogalmazott Péter László.

Radu Constantea, az Universitatea klubelnöke a Magyar Nemzetnek küldött állásfoglalásában elítélte a hétvégi incidenst:

"Az Universitatea elítéli a fizikai és verbális erőszakos megnyilvánulásokat, történjen az a sportrendezvényeken vagy rajtuk kívül. A futballklub elutasítja az ilyesfajta magatartást, és sajnálatának ad hangot az elmúlt napokban történt incidens kapcsán, függetlenül attól, hogy milyen okok vezettek a sajnálatos esemény kirobbanásához"

- fogalmazott a klubelnök.

Közben a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság a mai napon kérte a lakosságot, hogy az elkövetők azonosítása és felelősségre vonása érdekében jelentkezzenek a hatóságoknál, ha bármilyen információval, fénykép- vagy videofelvételekkel rendelkeznek a tömegverekedéssel, valamint a benne érintett személyek kilétével kapcsolatban.

A rendőrség közölte: három férfit állítottak elő a helszínen akiket "a történtek tisztázása érdekében" a kapitányságra szállítottak. A rendőrség nem pontosította, hogy az előállítottak melyik csoporthoz tartoztak.

Botokkal és láncokkal támadtak a magyarokra Kolozsváron a román huligánok

A Maszol.ro és a Ziardecluj.ro portál beszámolója szerint a kolozsvári Universitatea futballklubhoz tartozó futballhuligánok botokkal és láncokkal támadtak szombaton a rivális Kolozsvári CFR 1907 futballklub magyar szurkolói csoportja által rendezett amatőr futballkupa résztvevőire. A KVSC 1907 nevű magyar szurkolói csoport a kolozsvári Fellegvár dombon egy bérelt sportpályán nyolcadik alkalommal szervezte meg azt az amatőr futballkupát, amelyre erdélyi, magyarországi és felvidéki magyar amatőr csapatokat hívnak meg.