Lantos Csaba bejelentése után Kocsis Máté a kormányt kérlelte, ne szúrjanak ki a napelemesekkel

Lantos Csaba bejelentése után Kocsis Máté a kormányt kérlelte, ne szúrjanak ki a napelemesekkel

A napelemesek éves szaldóelszámolását visszaállítását sürgette a Fidesz frakcióvezetője, miután a miniszter bejelentette a változtatást. Vajon meghátrálnak?

Hosszú várakoztatás után Lantos Csaba energiaügyi miniszter néhány napja jelentette be, hogy jövő év elejétől változik a napelemes elszámolás. A tárcavezető egy rövidke videóban fejtette ki, a HMKE (háztartási méretű kiserőművesek), azaz a nappanelek használói mire is számíthatnak a későbbiekben. Sokakat ugyan nem ért derült égből villámcsapásként, mégis a Telex szerint elemi a felháborodás. A lapnak nyilatkozó névtelen informátor a netadós tiltakozással mérte össze az ügyet, azzal a különbséggel, hogy ez főként vidéken élőket érint. Mintegy 215 ezer napelemes háztartásról van szó.

A kormányzat terve szerint január 1-jétől nemcsak az újonnan telepített lakossági napelemeknél szűnik meg az éves szaldóelszámolás lehetősége, hanem a régebbi rendszerek is havi elszámolásba kerülnek.

A havi elszámolás azonban jóval kedvezőtlenebb a fogyasztóknak, így nem csoda, hogy a miniszteri bejelentés ellenérzéseket váltott ki.

Ezután Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője úgy látta, hogy a Facebookon kell Lantos Csabát megkérnie arra, hogy vizsgálják felül a döntést.

A már megvalósult családi beruházások esetén ne vonjanak el szerzett jogokat, és a kormány döntsön az éves szaldóelszámolás visszaállításáról legalább azon családok esetén, akiket ez korábbi szerződéseik alapján is megilletett!

- fogalmazott keddi posztjában a kormánypárti politikus, aki szerint nem szabadna az áramfogyasztásukat csökkenteni igyekvő családokat büntetni:

Nem fair velük szemben, hogy menet közben változnak a szabályok, nem fair, hogy korábban szerzett jogaik sérülnek, hiszen a napelemek telepítésekor más megtérülési feltételekkel számoltak.

Az Orbán-kormány notórius Brüsszelre mutogatása viszont Kocsisnál sem maradt el, a fideszes képviselő belecsempészte a miniszternek szóló érvelésébe, hogy „a brüsszeli direktíva” ezeket a feltételeket „utólag kívánja megváltoztatni”. Azt sugalmazva, mintha ez EU-s elvárás volna, holott a 2019-es direktíva nem írja ezt elő, csupán a 2024-től újonnan csatlakozóknak - mutat rá a Portfolio.

Kérdés, hogy a mondhatni belső lobbinak meglesz-e majd az eredménye a kormánypárt berkein belül napelemügyben.

(Címlapkép: Kocsis Máté és Orbán Viktor a Fidesz kihelyezett frakcióülésén - Facebook)