Le Pen már a Fraxitre hajt

Az euszkeptikus politikus Brachay-ban, egy kis francia faluban tartott lakossági fórumon ismételte meg korábbi álláspontját, miszerint a francia népnek mindenképp referendum keretében kell döntenie az Európai Unióhoz fűződő viszonyáról:

"Meg fogom csinálni a Franciaország EU-tagságáról szóló szavazást. Igen, meg lehet változtatni a dolgokat. Nézzük a briteket, ők a függetlenséget választották. Mi is lehetünk újra szabad, büszke és független nemzet."

A Nemzeti Front volt az egyetlen olyan jelentős támogatottsággal bíró francia párt, amely a britek távozását támogatta, és következetesen kiállt a Brexit mellet, abban bízva, hogy egy sikeres távozás a saját hazai törekvéseiket is segíteni fogja.

Le Pen így foglalta össze a jövő évi elnökválasztásra vonatkozó céljait:

"Vissza akarom szerezni az elfeledettek, a magukra hagyottak és az elnémítottak Franciaországát."

A terrorfenygetettségre utalva így buzdított a választásokon való részvételre:

"A terrorizmus elleni legjobb fegyver a szavazás."

A 60 fős francia kistelepülés azért áll különösen közel Le Pen szívéhez, mert a 2012-es elnökválasztáson itt érte el a legjobb eredményt: a lakosság mintegy 72 százaléka támogatta őt.

A Nemzeti Front azóta minden évben rendszeresen tart kampányrendezvényt a faluban. A magát "a törvényes rend, illetve a nemzeti egység egyetlen képviselőjeként" aposztrofáló pártelnök most is mintegy 700, lelkes szimpatizáns előtt tartotta meg beszédét.