Veszélyesebb, mint bármilyen Soros-terv: Budapestet és a magyar vidéket is elemésztik a dizájnerdrogok

Már nem lehet elintézni annyival, hogy "dögöljön meg minden drogos".

Mik azok a dizájnerdrogok?

A dizájnerdrogok olyan szerek, melyek sok esetben molekuláris szerkezetükben az illegális drogokra hasonlítanak, azok hatásmechanizmusait utánozzák, de összetételük más:

jellemzően olyan, hétköznapi életben könnyen hozzáférhető, ezért olcsó anyagokból állnak, melyek nincsenek rajta a hatósági tiltólistán, így könnyű előállítani őket, valamint bonyolultabb felelősségre vonni a terjesztőiket és az előállítóikat.

Az elnevezés onnan ered, hogy ezeknek a kábítószereknek a kémiai összetétele szinte minden pillanatban változik: folyamatosan áttervezik őket azért, hogy fogyasztásuk a lehető legkevesebb szabályba ütközzön. Általában mire egy adott kombinációból álló szer felkerül a tiltólistára, addigra száz másik, hasonlóan silány minőségű tudatmódosító veszi át a helyét.

Erős és büszke: Magyarország élen jár a dizájnerdrog-fogyasztásban

A főreferens elmondta: Magyarországon a "legfogyasztottabb" kábítószer a kannabisz, de 2010-ben megindult az új pszichoaktív anyagok, az úgynevezett dizájnerdrogok térhódítása. Mint mondta, ezek olcsón előállítható, könnyen beszerezhető szintetikus anyagok, ennek volt köszönhető a gyors térhódításuk. Kiemelte a dizájnerdrogokkal szembeni küzdelemben a 2012-ben bevezetett úgynevezett C-listát, amely rögzíti az új pszichoaktív anyagokat.

"A nyomornegyedek bűze, ahol a háromévesek fáznak"

A cikk leszögezi:

a szintetikus drogfogyasztás nem luxus, és nem is örömelvű tevékenység, mint a drágább tudatmódosító szerek használata, használói nyomorúságos életkörülmények elviseléséhez hívják segítségül a szereket.

Hatásukat tekintve ezek a vegyületek legalább olyan kiszámíthatatlanok, mint összetételük: a herbál jellemzően paranoid téveszméket hozhat elő, de éppúgy teheti agresszívvá a fogyasztót, mint bódulttá.

Adagolásuk szinte teljesen lehetetlen, hiszen a patkányméregtől kezdve, a gyomirtón, a körömlakklemosón át, a csavarlazítóig bármiből készülhetnek (ezek kombinációja a legnépszerűbb), és akár két, ugyanattól a "gyártótól" származó adag is teljesen eltérő arányban tartalmazhatja különböző komponenseket.

A dizájnerdrogok elterjedése és fogyasztása kifejezetten az elszegényedő társadalmakra, vagy társadalmi rétegekre jellemző. A "szegény ember habonyozása" a lapnak nyilatkozó Balázs András szociológus szerint, bár a középosztálybeli fiatalokat is veszélyezteti, tömegesen inkább a hazai társadalom létminimum közeli szegmensére jellemző.

A nagyvárosi szegregátumokban és a vidéki mélyszegény (jellemzően cigányok által lakott - a szerk.) gettókban az emberek már 10-12 évesen elkezdik használni biofüvet vagy a herbált, és az igénytelen minőségű szeszesitaloknál is jóval olcsóbb - adagonként mindössze 200-400 forintba kerülő - szerek már a felnőtt generációk mindennapos szenvedélyévé is váltak.

Dávid Ferenc biopolitikai szakértő szerint a nagyvárosi nyomor egyik legékesebb bizonyítéka a dizájnerdrogok robbanásszerű terjedése, melynek Budapesten a Józsefváros az egyik fő gócpontja. Szerinte itt a térszerkezet miatt a gyerekek eleve mindent látnak, ezért nőnek bele a mindennapos szerhasználatba. Ez az egyik oka annak, hogy a dizájnerdrogok használói között felülreprezentáltak a húsz év alatti fiatalok.

Betiltották a drogot, amitől többen rosszul lettek a Hős utcában

Ezúttal a HVG-hez jutott el egy videofelvétel, amit a járat Kőbányai úti megállójában készítettek. Jól látható, hogy több -mint sajnos jellemzően, úgy ránézésre most is- cigány fiatal fekszik a földön, egyikük pedig félelmében, vagy fájdalmában hangosan ordít.Több járókelő próbál rajtuk segíteni, de nem tudnak mit kezdeni a tudattalan testekkel.

Kéz a kézben

Az elharapódzó drogfogyasztás kísérőjelensége a prostitúció vészes mértékű terjedése is, hiszen hiába olcsók a használók által vásárolt szerek, olyan intenzív fizikai függőséget okoznak, amit még egy stabil keresetű ember pénztárcája is nehezen viselne, pláne a lecsúszottaké.
 
Ekkor jön a kézenfekvő megoldás: a családok nőtagjai hamar az utcán találják magukat, a testüket árulva, vagy kvázi önként, saját függőségük fedezésére, vagy kényszerből, mások addikcióját fedezendő.
 
De hasonló kísérőjelenség az erőszakos bűncselekmények elszaporodása is, elég itt a szeptember elején nagy port kavart borsodnádasdi gyilkosságra gondolni, ahol az elkövető szintén herbálos cigarettát fogyasztott.

Kiderült minden a borsodnádasdi gyilkosságról

A Zsaru magazinban közölt információk szerint Csenge gyilkosához a baráti társaságtól kapott vallomások alapján jutottak el a nyomozók. Bár az eredeti értesülések szerint Csenge barátaival sütögetett volna aznap este, ehelyett randevúzni ment Rolanddal. A fiú még a lány holttestének megtalálása előtt bevallotta a rendőröknek, hogy a Csenge vele volt azon az estén.

Ha még kudarc lenne a fideszes drogpolitika, de nem is létezik ilyen

Balázs András kiemeli: a Fidesz kábítószer-politikájának teljes hiánya csak ront a helyzeten.

A szakember szerint elégtelen az a féloldalas hozzáállás, ami kriminalizálja a szerhasználókat, ám semmit sem tesz a megelőzésért:

"Amíg országosan 2005 és 2009 között az iskolák 85-88 százalékában zajlott valamilyen prevenciós foglalkozás, 2011-től az intézmények többségében már nem találkoznak ilyen jellegű programokkal a diákok"

- mondja Balázs, aki szerint a rendészeti eszközök önmagukban nem elégségesek a probléma kezelésére, az ártalomcsökkentő programok teljes ellehetetlenítése pedig csak megnehezíti a szerek elleni küzdelmet.

"Amellett, hogy a kormány közellenségként jelöli meg a droghasználókat, nincs program, nincs stratégia, zuhanunk lefelé"

- ez már Dávid Ferenc véleménye, aki szerint a drogfogyasztókat csak akkor lehetne nagyobb mértékben visszaterelni a normális életvitelhez, ha az állam és társadalom képes lenne számukra valamiféle alternatívát mutatni a szerhasználattal szemben.

"Attól még, hogy több rendőr van az utcán, nem fognak kevesebbet drogozni az emberek"

- állítja Dávid.

Ezt mi sem mutatja jobban, minthogy a Terrorelhárítási Központ tőszomszédságában, a Hős utcában már tíz éve virágzik az egyik legdurvább dizájnerdrogtanya.

Két hét alatt: ordítva, rángatózva fetrengtek a drogosok a villamosmegállóban

Ezúttal a HVG-hez jutott el egy videofelvétel, amit a járat Kőbányai úti megállójában készítettek. Jól látható, hogy több -mint sajnos jellemzően, úgy ránézésre most is- cigány fiatal fekszik a földön, egyikük pedig félelmében, vagy fájdalmában hangosan ordít.Több járókelő próbál rajtuk segíteni, de nem tudnak mit kezdeni a tudattalan testekkel.