Még az USA-ba is jutott a magyar gyártású elektromos autókból

Egy magyar vállalkozás, amelyre mindannyian büszkék lehetünk.

Mikor készítettétek az első autót, mikor indult el a cég?

A legenda szerint az első autó fogadásból született a '90-es évek elején, volt aki ugyanis nem hitte el, hogy tudnak ilyet csinálni itt Magyarországon. A jelenlegi tulajdonosi szerkezettel 2004 óta működik a cég.

Miben különlegesek az általatok gyártott autók?

A legtöbben a golfpályákon látható kocsikkal azonosítják járműveinket. Az általunk gyártott elektromos autók annyiban bonyolultabbak, hogy rendes olajfékkel, közúti világítással és kézifékkel van felszerelve, így rendszámmal rendelkeznek és részt vehetnek a forgalomban, valamint különleges formavilágukkal is kitűnnek a golfautók közül. Jelenleg két kategóriában tudunk vizsgáztatni, az egyik a lassú jármű, ez 25 km/h sebességgel haladhat, míg a másik a négy kerekű motorkerékpár, ún. L7e. Ezek közül a leggyorsabb példányok 55 km/h légsebességet tudnak elérni. A forgalomban csak érvényes B kategóriás jogosítvánnyal lehet vezetni ezeket az autókat.

Kik vásárolnak leginkább a kocsikból, melyek a legkeresettebb típusok?

Elsősorban nem magánszemélyek, hanem vállalkozások, intézmények, önkormányzatok vásárolnak tőlünk. A személyszállító járműveinket például a Margit-szigeten, vagy a Balatonnál turisták vehetik bérbe, de találkozhatnak ilyen autókkal Fertőrákoson, Szilvásváradon és Eger környékén is. Ezek 2-től 14 személyig szállíthatnak utasokat. Forgalmazunk teherautókat is, ezek teherbírása több mint 600 kilogramm. Az általunk forgalmazott legnagyobb terhelhetőségű autó megengedett maximális plató terhelése: 1250 kg. Elsősorban park és városgondnokságok használják ezeket, azokra a munkakörökre, ahol ideálisabb egy elektromos meghajtású jármű. Székesfehérváron például a villanyoszlopokon található virágokat is ezek segítségével öntözik. Egy dízel autóval nem túl gazdaságos 50 méterenként megállni és pöfögni egész nap. Számításaink szerint a megfelelő funkciókban a mi autóinkat használva akár 70%-ot is megtakaríthatnak a cégek, hosszú távon, az üzemeltetési és szerviz költségeket is számolva. Gyártunk még betegszállító autókat és temetők részére koporsószállító pompaautókat is. Vannak ezeken kívül vendéglátós autóink, ezekről fagylaltot, főtt kukoricát, üdítőket árulnak strandokon, turisztikai központokban.

Hány autót gyártottatok eddig, és mekkora a kereslet éves szinten?

Nagyjából hatszáz autót adhattunk el eddig, éves szinten pedig 50-60 autót vásárolnak tőlünk. Ebből jut külföldre is, szállítottunk már többek között a volt jugoszláv tagállamokba, Szlovákiába, Romániába, Németországba, Svédországba, Dániába, Angliába. De érkezett már nagyobb megrendelés Hollandiából is. Egy – egy autónkkal találkozhatnak az USA-ban, Dubai-ban.

Az elektromos autók kritikus pontja, hogy mekkora az egy töltéssel megtehető maximális távolság. Az általatok gyártott járművek mekkora távolságot tudnak megtenni?

Ez több tényezőtől is függ, az autók energiaellátását ólomsavas akkumulátorok biztosítják, melyek egy motoron keresztül fix áttéttel hajtják meg a hátsó kerekeket, a gázpedállal lehet a fordulatszámot növelni, vagy csökkenteni. A már említett Székesfehérváron használt locsoló autó 650 liter vízzel és két személlyel, rengeteg megállás és elindulás mellett mintegy 40 kilométert tud egy töltéssel megtenni. Van azonban olyan terepjárónk, mely a rászerelt napelemes rásegítővel 120-130 kilométer megtételére képes. Az akkumulátorok 10 kilowatt áramot tudnak eltárolni, egy teljes töltés nagyságrendileg 300 forintba kerül. Legrosszabb esetben is, egy liter üzemanyag árából el lehet menni 50 kilométert.

Honnan szerzitek be az autók megépítéséhez az alkatrészeket?

Törekszünk arra, hogy beszállítóinkat a hazai piacról válasszuk ki. Vannak azonban olyan részegységek, amelyeket itthon nem gyártanak. Az alvázak és a meghajtás Lengyelországból érkezik, a felépítményeket pedig mi magunk készítjük és gyártjuk. Ehhez megvan a megfelelő infrastruktúránk, például hőkamerás fényezővel is rendelkezünk. Az akkumulátorok jobb híján Dél-Koreából érkeznek.

Mennyibe kerülnek az általatok gyártott autók?

Az elektromos autók nem olcsók, többek között azért sem, mert kis szériában készülnek, sok velük a kézimunka. Az alap járművünk 1,4 millió, azok amelyekkel már közúti forgalomban is rész vehetnek, 1,7 millióba forintba kerülnek. A vendéglátós autóink ára 2,7 millió forintól indul. A koporsó szállító kocsik, felszereltségtől függően 4,5 millió forinttól megvásárolhatóak. Ezek természetesen nettó összegek. Az árakat azért számos tényező befolyásolja, például nagyobb megrendelés esetén jelentősen módosulhat lefelé a számla végösszege.

Mik a terveitek a jövőre nézve? Milyen fejlesztésekben gondolkodtok?

Pályázati pénzek bevonásával fejlesztünk új modelleket, erre egyik példa, a már korábban említett terepjáró. De szintén pályázati pénzből épült meg a Choice névre keresztelt 55 km/h sebességre képes városi elektromos kisautó, ez szintén el van látva napelemes rásegítővel. Megpróbálunk minél több kiállításon és rendezvényen megjelenni, ezzel ismertebbé téve cégünket. Ez a fajta munka nyilván nem azonnal érik be, de ahogy egyre többen találkoznak járműveinkkel, úgy reményeink szerint növekedni fognak a megrendelések. Az is látszik, hogy vannak olyan intézmények, kórházak például, melyeknek hasznosak lennének betegszállítóink, de sajnos forráshiányra hivatkozva gyakran elhalasztják ezeket a megrendeléseket. Bízunk abban, hogy ez a jövőben változni fog, és szerte az országban egyre több helyen lehet majd találkozni Magyarországon gyártott elektromos autóinkkal.