Még hogy nincs szólásszabadság a köztévén! Így alázta a meghívott adószakértő a kormány adócsomagját

"Ez egy akkora butaság, hogy nem igaz!"

Mindenki nagyszerűen érezte magát a szilveszter második másnapján, hiszen arra ébredtünk, hogy Magyarország tovább erősödik. Majd meghívták Angyal József okleveles adószakértőt a közmédia zászlóshajójára, az M1 reggeli műsorába, aki egy egész ország újévi derűjét rontotta el azzal, hogy nem mondott csupa jót a kormányzat új adócsomagjáról.

Azt mondják a szakértők (?), hogy 2017 az adócsökkentés éve lesz. Ön szerint is?

– az M1 műsorvezetőjének például ez volt az első kérdése, mely kérdésben nyilvánvalóan nem kell kormánypropagandát vagy alákérdezést látni.

A szakértő azonban nem azt mondta mint általában a fideszes szakpolitikusok, hanem úgy felelt, hogy nem, azaz „nem egészen”. Hangsúlyozta: nagyon sok kisebb jelentőségű változás lesz, melyek azt a célt szolgálják, hogy valaki valamiben egy picivel jobban járjon.

A baromfihús áfájának a csökkentésével kapcsolatban azt mondta, hogy ha egy termékre ÁFA-csökkentést határoznak meg akkor hirtelen megnő a kereslet, tehát hiány lesz. Elismerte, hogy januárban biztosan érezni lehet majd a baromfihús áfájának a csökkentését, de ezzel együtt megnövekszik a kereslet is. Ennek három hónap belül biztosan árfelhajtó hatása lesz, a kereskedők tehát megnövelik az árakat, hiába nyilatkozzák ennek most az ellenkezőjét az MTI-nek.

Az adószakértő azonban leginkább a magyar adóhatóságról mondott nagyon rosszakat.

Angyal az éttermi áfacsökkentésére azt a példát hozta fel, hogy adóhatóság tájékoztatása szerint, ha az ételt becsomagolják a vendégeknek, hogy hazavigye, akkor az már ételértékesítésnek számít, aminek viszont 27 százalék maradt az áfája.

Ez egy akkora butaság, hogy nem igaz! Csak jelenleg az adóhatáságnál semmilyen szakmai kontroll nincsen

- fakadt ki a szakértő. Szerinte az adóhatóság nyilvánvaló "blődségeket", "buta állásfoglalásokat" tesz közre, ráadásul rendszeresen.

Úgy mint annak idején az ötszázalékos építkezési adóval kapcsolatban, ami ezért érdemben nem tudott árcsökkenést eredményezni.

Hozzátette: ameddig a NAV ezt megteheti addig jogi nonszenszek keletkeznek, az adóellenőröknek pedig elképesztő mértékben megnő a mérlegelési jogköre. Szerinte a termelő, a kereskedő, a végfogyasztó és az adóhatóság közül az adóhatóság a legproblémásabb szereplő.

A műsorvezető a beszélgetést egy közbeiktatott kérdéssel igyekezett a helyes irányba terelni:

Jól értem? Maga a csökkentés az önmagában jó, csak lehet, hogy egy idő után trükközni fognak az éttermek vagy a boltok?

Nem, nem jól értette. Az adóhatóság fog trükközni, semmilyen szakmai kontroll nincsen”

- felelte azonban az Angyal, aki nem nyúlt a mentőövért, hanem még azt is elmondta, hogy a kisvállalati adót (KIVA) nem toldozgatni meg foltozgatni kéne, hanem meg kellene szüntetni, mert ez az adózási forma nem tetszik az embereknek, kevesen választják. Mi több a 12 milliós KATA-ról is kifejtette, hogy az sem úgy van, ahogy első hallásra tűnik.

Érhetetlen, hogy adhatott le közmédia egy ilyen pocsék műsort, amely ezen a linken érhető el, hiszen már Csurka István is megmondta, hogy a szakértelem egy ócska bolsevista trükk. Bízzunk abban, hogy többet ilyen fordulhat elő.