Nyaktörő rodeóba vitte a tőzsdét Mészáros Lőrinc

A befektetők csak úgy kapkodják a fejüket, a fekete leves pedig csak ez után jöhet.

Mészáros Lőrinc frissen "felvállalt" cégei elég izgalmas napokat tudhatnak maguk mögött a tőzsdén.

Konzum: nem idióták?

A Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. részvényei az elmúlt napok emelkedése után limittel 20 százalékot estek, miután tegnap este a Konzum PE Magántőkealap kötelező vételi ajánlatot tett a társaság valamennyi "A" sorozatú részvényére (86,64 forintos árfolyamon).

A Világgazdaság úgy tudja, a nyilvános vételi ajánlatra azért volt szükség, mert a Konzum összehangoltan eljáró nagytulajdonosainak közvetlen befolyása 75 százalékra nőtt. A Konzum PE Magántőkealap 45 százalékot, az alap tulajdonosa Jászai Gellért még plusz 10,43 százalékot birtokol a társaságban.

Az ember, akinek nevét nem merik kimondani a kormánypárti képviselők, a Konzum Nyrt.-ben 19,57 százalékra tett szert, míg a Konzum PE Magántőkealap 22,5 százalékos, illetve nyilvános vételi eljárást követően további, legalább 22,5 százalékos részvénycsomagot fog vásárolni.

Jászai egy interjúban úgy nyilatkozott: nem céljuk a részvények kivezetése a tőzsdéről, sőt hosszú távra tervezik a tőkepiaci jelenlétüket.

Valami bűzlik az Opimusnál

A napokban szintén szárnyaló Opimus Group Nyrt. részvényeivel pedig csütörtökön felfüggesztették a kereskedést, mivel a kibocsátó ma tájékoztatta a Tőzsdét, hogy jelenlegi információi szerint a közeljövőben olyan tájékoztatást tesz majd közzé, ami jelentős mértékben befolyásolhatja az általa kibocsájtott részvények árfolyamán.

A korábbi bejelentés szerint az Opimus Groupban Mészáros Lőrinc 16,9 százalékos részesedést szerzett, ő pedig a Konzum Management Kft.-n keresztül 14 százalékot vett meg.

Eközben a HírTV egy rövid beszámolót közölt arról, hogy az Orbán Viktor strómanjának tartott felcsúti polgármester adatai - több ezer, az Opimus Press által vásárolt részvénnyel együtt - rejtélyes körülmények között eltűntek.

A kisbefektetők érdekvédelmi szervezete több eljárási és tartalmi problémát is talált a papírok vásárlásánál, ezért a felügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bankhoz fordulnak.

Az Opimus nyilvánosan jegyzett részvénycsomagjának a 40 százalékát korábban két offshore cég birtokolta, de február végén eladta tulajdonrészeit – azt ugyanakkor nem tudni, hogy kinek.

A cégcsoport összesen 315 millió részvénye közül 77 millió lóg a levegőben.

Mészáros Lőrinc hosszú távra rendezkedik be, meghódítja a Kárpát-medencét is

Háromnegyed órával azután, hogy Mészáros Lőrinc hivatalosan is tulajdonos lett az Opimus Groupban, mintegy harmincöt százalékkal emelkedett a cég részvényeinek tőzsdei árfolyama. Az Opimusban ezzel együtt résztulajdonos lett a Konzum Nyrt. is, amiben nem mellesleg úgyszintén részvényeket birtokol a felcsúti polgármester. Jászai Gellért, a Konzum elnök-vezérigazgatója - az egyébként az Opimus tulajdonában álló Világgazdaságnak - elmagyarázta az üzletet.