Minek nekünk ellenség, ha van szövetségesünk is?

Barátunk és szövetségesünk földbe döngölte tegnap a magyar kormányt a Corvinus Egyetemen. Persze van nekünk egy Szijjártó Péterünk, aki megvédi a magyar embereket. Ha akarjuk, ha nem.

Szövetségesünk és barátunk, az Egyesült Államok hazánkban állomásozó nagykövet asszonya az eddigi mosolydoffenzívát egy valódira cserélte. Senki ne higgye, hogy csak úgy magától, a nagykövet asszony természetesen utasítást hajt végre.

A finoman szólva is szokatlanul "őszinte és nyílt" kritikákat a Corvinus Egyetemen tartott beszélgetésen mondta. Az Index tudósítása alapján néhány pontban, hogy mi nem tetszik szövetségesünknek és barátunknak:

- káros hatása van az orosz olaj- és gázfüggőségnek. Teljesen igaza van.

Mennyivel szabadabb és diverzifikáltabb lenne például amerikai palagázt vásárolni. Nemde?

- befektetői klíma javítása, adózási és szabályozási környezet instabil környezet miatt csökkenhetnek a befektetések mértéke.

Magyarra fordítva: multinacionális cégek és bankok adóterheinek csökkentése.

- a nacionalista, intoleráns retorikát a szemétdombra kell hajítani. Teljesen igaza van! Osztjuk a véleményét, a nacionalizmus és intolerancia csak megrontja az ember lelkét.

Ahogyan a tízéves időszakonként random módon kiválasztott közel-keleti országok őskorba való visszabombázása is.

Ez is egy baráti és szövetségesi jótanács tőlünk, ráadásul ingyen adjuk.

- a rendszerszintű a korrupció, ami súlyos aggodalmakra ad okot. A szomorú az, hogy ebben sajnos tökéletesen igaza van Collen Bellnek, ezért is könnyű fogást találni a magyar kormányon. Mielőtt félreértés történne: a világszerte korrupt kormányokkal és diktátorocskákkal vígan, mosolyogva elüzletelgető Egyesült Államoknak természetesen nem a korrupcióval van a baja, hanem azzal, hogy a magyar kormány mindenki mást kiszorít a pályáról, és saját maga játssza be a honi libalegelőt. Egyébként ez az aggodalom különösen bájosan hangzik egy olyan nagykövettől, akiről tudjuk, hogy pozícióját nem diplomáciai szakéretelmének (ami úgy igazából nem nagyon van neki), hanem annak köszönheti, hogy

Ő volt Barack Obama újraválasztási kampányának fő adománygyűjtője. 

Mondjuk, azt el kell ismerni, hogy a Nagyvízen túl ez átláthatóbban működik, mint mondjuk nálunk a trafikok, vagy kaszinó koncessziók kiosztása. Odaát ugyanis a nagyköveti állások kilóért való megvásárlása mindennapos, és tök nyilvánosan zajló gyakorlat, van egy szép, eufemisztikus kifejezés is  rá: politikai kinevezett. Nálunk ez szitokszó, odaát az a menő arc, aki életében legalább egy ilyet begyűjt. 

- fúj Paks. A kormány hozza nyilvánosságra a paksi atomerőmű bővítéséről szóló megállapodás részleteit - mondja. Bár arra kíváncsiak volnánk, ha amerikai cég(ek) építenék Paks2-t, vajh ugyanezt mondaná-é. De, hoppácska, éppen zajlik egy Paks 2-nél nagyobb horderejű, kissé több zöldhasú sorsáról döntő projekt, az USA és az EU közötti szabadkereskedelmi egyezmény, a TTIP. Ennek tárgyalásai

szinte teljesen titokban zajlanak.

Augusztusban az átláthatóság jegyében nyilvánosságra hozták az Unió és az amerikai dohánylobbi tárgyalásainak dokumentumait, amelyek a TTIP-t is érintik. A doksikat az üzleti titokra és egyéb jogi szempontokra hivatkozva csak egy kicsit nyírbálták meg: a Brittish American Tobacco 14 oldalas levelének például 

kerek 5%-a olvasható, a többit kihúzták. 

- "Dermesztő hatásúak" azok az intézkedések, amelyekkel a civil társadalom szabad működését veszélyeztette a kormány, "nem szabad az a társadalom, ahol a civil társadalom szervezeteit érintő korlátozásokat vezetnek be, ahol korlátozzák az eltérő véleményt kifejtő hangokat."

2006-ban nem voltak ilyen finnyásak.

- gondok vannak a bíróságok függetlenségével.

És megint csak: 2006-ban nem voltak ilyen finnyásak.

- csökken a sajtószabadság. Megnyugtatjuk a nagykövet asszonyt. Ez nem tud csökkenni, mert nem is nagyon volt. Legfeljebb az USA-t ez időnként jobban zavarja...

- és persze, hogy a régi lemez is előkerült, a menekültkérdés: "Minden szuverén államnak joga van megvédeni saját határait. Ugyanakkor a nemzetközi közösség tagjaként minden államnak alapvető kötelessége megsegíteni a biztonságot kereső menekülteket." :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Mondja ezt a szír menekültek százezreit befogadó a Közel-Keletet porig bombázó, destabilizáló barátunk és szövetségesünk. Cuki.

Politikánk. NEM. Változott. Magyarország barátjaként szóvá tettünk ügyeket a múltban, ezt tesszük a jelenben és ezt fogjuk tenni a jövőben is – ugyanabban a szellemben – barátként és partnerként."

- A nagykövet beszédének legszürreálisabb része az volt, amikor kitért az új választási rendszerre, amelyben nem csak a körzetek (tényleg átlátszó és pofátlan) újrarajzolását kifogsáolta,

hanem a határon túli magyarok szavazati jogát is. 

Ezek után már tényleg csak egy kérdés maradt. Minek nekünk ellenség, ha ilyen barátaink vannak? :D

sdf

De ez még mind semmi. Azért van nekünk Fidesz-kormányunk, hogy ha netalán úgy éreznénk, a nemzeti önbecsülésünket valaki kéjes örömmel egy fényes körömcipőben taposná, akkor megvédjen minket, valahogy így: "kiállunk a magyar emberekért", akik "döntöttek", és "nem hagyjuk, hogy a magyar embereket támadják".

Szijjártó Péter ugyanis ellentámadásba lendült, ám a korábbi éles kirohanásai miatt valószínűleg rászóltak, vagy csak az USA-val nem mert nagyon szájalni, mert - hozzá képest - egészen visszafogott kis közlemény lett:
   
"Sokszor hallhattuk már a Colleen Bell egyetemi előadásán elmondott amerikai véleményeket, azok semmi újdonságot nem tartalmaztak. Mivel Magyarország nem az Egyesült Államok, hanem az Európai Unió tagállama, "a nagykövet által felvetett kérdéseket az Európai Unióval vitatjuk meg. Sőt, korábban már meg is vitattuk, és le is zártuk őket. Tudjuk, hogy az Amerikai Egyesült Államok szeretne minél több bevándorlót látni Európában, nyilván ezért fogalmazták meg most a véleményüket, ugyanakkor Magyarország az egyetlen olyan európai ország, amely meg tudta állítani a határainál a bevándorlók áradatát"

Na és mire nem tért ki Szijjártó?

A korrupcióra.

Colleen Bell ugyanis megtette neki a szívességet azzal, hogy az USA részéről teljesen hiteltelen menekültkérdést felhozta.