Nagy István agrárminiszter lemondását követelik a magyar gazdákat tönkretevő ukrán gabona miatt

Nagy István agrárminiszter lemondását követelik a magyar gazdákat tönkretevő ukrán gabona miatt

Az Ukrajnából Kelet-Európát elárasztó gabona nagyon komoly gondot okozott a határmenti országokban, köztük Magyarországon is - ezzel a megállapítással vezette fel sajtótájékoztatóját Bencze János. A Jobbik-Konzervatívok agrárpolitikusa hangsúlyozta, ezek a termények sokszor toxinnal, tiltott vegyszerrel kezeltek, de mégis bejutottak az Európai Unió területére, majd lenyomták az itthoni felvásárlási árakat,

kilátástalan helyzetbe hozva a magyar gazdákat.

Bencze János - Jobbik-Konzervatívok (Fotó: Béli Balázs / Alfahír)

A konzervatív politikus felidézte, hogy tegnap lemondott a lengyel agrárminiszter, ugyanis hiába ígérte meg a lengyel gazdáknak, nem tudta megvédeni őket az importtól. (Sőt, az Európai Bizottság bejelentette azt is, hogy 2024 nyaráig vámmentes marad az ukrán gabona; jelzésértékű, de Henryk Kowalczyk aznapra időzítette a lemondását, amikor Lengyelországba látogatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök - a szerk.)

"Kérdezem Nagy Istvánt, hajlandó-e vállalni a felelősséget, hajlandó-e lemondani"

- hangzott el Bencze Jánostól, hozzátéve: a magyar agrárminiszter így tudná megmutatni, hogy igazából hajlandó felelősséget vállalni a gazdákért, vagy pedig marad a propaganda. Sürgette azt is, hogy ha mégis marad a pozíciójában, akkor igenis tegyen érdemi lépéseket, amik egyenesbe hozzák a gazdákat, és megszüntetik ezt a kilátástalan helyzetet.

Kitért arra is, hogy az agrártárca szerint végeztek NÉBIH-vizsgálatot az Ukrajnából érkező gabonán, de "vicces módon" 29 tonnában találtak hibát a behozott egymillióból, ezért Bencze János arra kéri Nagy Istvánt, hogy "szó szerint hagyják abba a parasztvakítást", és tegyenek érdemi lépéseket.

Arról, hogy mi a baj az ukrán gabonával, illetve miben hibázott a kormányzat, EBBEN A CIKKÜNKBEN olvashat.

Címlapkép: Nagy István agrárminiszter beszél a magyar ebfajták génmegőrzését szolgáló kutatás genetikai eredményeiről szóló sajtótájékoztatón az Agrárminisztériumban 2023. április 3-án. - MTI/Kovács Tamás