Nehéz év elé néz Balmazújváros polgármestere

Amiért a Jobbik már régóta harcolt: sajtóinformációk szerint kihallgatták vesztegetés bűntette miatt dr. Veres Margitot.

Persze az ügy nem ma kezdődött, hanem egészen pontosan 2013. december 28-án közölt egy hírt az MTI arról, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya hivatali visszaélés gyanújával ismeretlen tettes ellen eljárást folytat a balmazújvárosi önkormányzatnál. Két nappal később már a Központi Főügyészség is beszállt a nyomozásba, kiegészítve az ügyet vesztegetés bűntett gyanújával.

A polgármester, aki semmit sem tudott

Természetesen felkapta a sajtó az ügyet, de sem az önkormányzattól, sem pedig a hivataltól nem szivárogtak ki konkrét információk. Mindenesetre Kulcsár Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője és Demeter Pál balmazújvárosi önkormányzati képviselő megpróbált részleteket kicsikarni a fideszes Tiba Istvántól, akkori polgármestertől, jelenlegi parlamenti honatyától. Azonban falakba kellett ütközniük, mert Tiba nem tudott semmiről, csak annyit talált furcsának, hogy a rendőrség különféle iratokat kért be az önkormányzattól, de elmondása szerint nem firtatta annak okát.

Fő a bizalom

Teltek a napok, de Tiba továbbra sem volt hajlandó semmi konkrétummal kiállni a nyilvánosság elé, nem tartotta szükségesnek a választópolgárok tájékoztatását, persze akkor már közeledett az országgyűlési választások időpontja, és kínosan vette volna ki magát a kampányban, ha esetleg folt esik a település vezetőinek becsületén.
 
(fotó: MTI)Így jó Fidesz-szokás szerint mély hallgatásba burkolózott, illetve annyi új információval szolgált csupán, hogy nyilatkozni csak a nyomozás lezárulta után fog.
 
Talán elsikkadt volna az ügy – nem ez lenne az első ilyen eset -, de a nemzeti párt képviselői nem hagyták annyiban a dolgot, sőt tavaly januárban (majdnem pontosan egy évvel ezelőtt) Kulcsár Gergely vetette fel először, hogy az ügy egyik terheltje a Balmazújvárosi Járási Hivatal vezetője, a város egykori jegyzője, Dr. Veres Margit lehet. 
 
A helyi viszonyokat jól ismerő informátorunk szerint a nevezett hölgy, akinek kikockázott fényképe most a blikk.hu címlapján „mosolyog” ránk, igencsak bizalmi pozícióból irányíthatja a várost. Információink szerint nagyon jó kapcsolatokat ápol Tibával, sőt a kormánypárti képviselő ajánlotta őt városvezetőnek. Verest Tiba helyi végrehajtójának tartják.

Függetlenként

Az esetre jellemző, hogy a Fidesz mindenesetre bebiztosította magát, és miután Tiba átült a parlamentbe, dr. Veres Margit, bár fideszes, sőt MSZP-s támogatással, de hivatalosan független jelöltként indult el az őszi önkormányzati választáson. Emlékezetes választási szórólapján ezt írta: "megtisztelő számomra, hogy mind a Fidesz, mind az MSZP, számos civil szervezet és nagyok sok, pártoktól, szervezetektől független balmazújvárosi lakos is alkalmasnak talál ere a feladatra és támogat" .
 
Nem szabad elfelejteni, hogy a hatóságok közben továbbra is nyomoztak hivatali visszaélés és vesztegetés miatt a balmazújvárosi önkormányzati hivatalt érintően...

Az autót elvitte a cica

Az viszont sajnos a hazai közéletről is kialakít egy lesújtó képet, hogy hiába az önkormányzati hivatalt körüllengő vesztegetési gyanú, dr. Veres simán behúzta a helyközi választást és elfoglalhatta a polgármesteri irodát.
 
Tibától pedig hiába várták, hogy terítse ki a kártyáit, nem tette, míg a nyomozószervek még monogramokkal sem álltak elő – maradt a tapogatózás és a találgatás. 
 
Azonban apró jeleket az arra fogékonyak mégiscsak észrevehettek; például eltűnt a polgármester VolksWagen Passatja. 
 
Forrásunk elmondta, hogy a Blikk cikkében szereplő autót, amiről Veres azt állította, hogy 2013. februárjában vásárolta, csak az ügy kirobbanásáig, decemberig használta a városvezető, utána rejtélyes módon eltűnt, holott az újság szerint egyebek között azt is vizsgálják az ügyészek, miként került a Veres birtokába az a Volkswagen Passat.

Az a legendás sportcsarnok

A Blikk úgy értesült, hogy a 2013-ban K.Sándor  által irányított beruházás során felhúzott sportcsarnok építésére Balmazújváros 180 millió forint támogatást adott közpénzből, és a nyomozás jelenlegi adatai szerint a település támogatását honorálta – meg nem engedett módon – a vállalkozó. 
 
Hozzátartozik a képhez, hogy Veres tagadta, hogy kihallgatták volna, azonban K. Sándor elismerte  azt a tényt, hogy őt és a polgármestert valóban hivatalosan is beidézték. A vállalkozó szavait támasztja alá a Központi Nyomozó Főügyészség közleménye is, melyben vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folytat eljárást Balmazújváros Polgármesteri Hivatalát érintően két gyanúsítottal szemben 
 
Az ügyben természetesen megkerestük Demeter Pál jobbikos képviselőt is. 
 
balra: Csikkai József (Debrecen), jobbra: Demeter Pál (Balmazújváros) jobbikos képviselők
 
Elmondta, hogy továbbra is nagy titkolózás veszi körül ezt a korrupció gyanús ügyet, és emlékeztetett arra, hogy a Jobbik folyamatosan kérte és kérdezte a város aktuális vezetését, hogy számoljanak be a nyomozás eredményeiről, főként annak tükrében, hogy egyes sajtóorgánumok szerint ő maga is érintett lehet az ügyben. 
 
Legutóbb éppen tavaly decemberben a korrupció ellenes világnap alkalmával próbáltak áttörést elérni az ügyben, de - mint mondta Demeter – újévi meglepetésként talán végre új lendületet vehet a nyomozás a friss fejlemények hatására.

Gyűlnek a felhők

Demetert kérdeztük a minapi tüntetésről is, mely során a gazdák félpályás útlezárással tiltakoztak a települési adó ellen, amit köznyelven földadónak hívnak.
 
Ezzel kapcsolatban elárulta, hogy egy rendkívüli ülés keretében fogadta el a közgyűlés ezt a sarcot, de az előterjesztést a 8 fideszessel szemben a 2 jobbikos illetve a civil képviselő nem támogatta. Úgy tudja, hogy a gazdákkal nem egyeztetett előzetesen a polgármester, hideg zuhanyként érte őket is ez a döntés.
 
Ugyanakkor a Jobbik továbbra sem akar semmilyen civil kezdeményezésre rátelepedni, ezért tiszteletben tartják a gazdák politikamentes demonstrációját, ám azt hangsúlyozta Demeter, hogy hazánk legerősebb ellenzéki pártja országos szinten utasítja el a földadó kivetését, és ezúton is felszólította dr. Veres Margitot, hogy tekintsen el ettől az újabb tehertől.
 
Persze, valószínűleg Veres örülne annak a legjobban, hogyha „csak” a földadóval kellene foglalkoznia, de ez az év most elég rosszul indult.