Nyugaton is az uniót okolják a terrortámadásért

Mike Hookem, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) egyik európai parlamenti képviselője a határellenőrzés visszaállítása mellett kardoskodott, mondván a szigorúbb kontroll, és a szabad mozgás korlátozása nagyban csökkenthetné a terrorfenyegetettséget.

"Hány embernek kell még szenvednie ezek miatt az állatok miatt, mielőtt az EU ráébred arra, hogy a politikája, és az ilyen incidensekre adott válaszai nem működnek?"

- tette föl a kérdést a Nagy-Britanniát az unióból kiléptetni szándékozó formáció politikusa.

Beatrix von Storch, a német nagypolitika felé masírozó Alternatíva Németországnak (AfD) EP-képviselője a Facebook-on osztotta meg szarkazmustól csöpögő véleményét a támadásról:

"Üdvözlet Brüsszelből. Épp most hagytuk el a parlamentet. A város fölött helikopterek  köröznek. Bevetették a hadsereget. A központi reptéren és a pályaudvaron rengeteg a halott. De persze semminek nincs köze semmihez."

Geert Wilders, a holland Szabadságpárt muszlimellenességéről híres vezetője egy interjúban fejtette ki véleményét:

"Itt az ideje cselekedni. Le kell zárnunk a nemzeti határainkat és le kell tartóztatnunk minden dzsihadistát, akit bolond módon visszaengedtünk Szíriából. Az embereknek pedig el kell mondanunk az igazságot. (...) Iszlámmentesíteni kell a nyugatot, ez az egyetlen módja, hogy megvédjük az életünket és a szabadságunkat."

Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője Québecben nyilatkozott a sajtónak arról, hogy Európa nem vette komolyan az iszlám fundamentalizmust.

"Franciaországban hónapok óta ezt az álláspontot képviselem: nem érzem azt, hogy az iszlám fundamentalizmust olyan súlyú fenyegetésként kezelnénk, amekkora valójában. Itt Kanadában is azt látom, hogy aki az iszlamistákat bírálni merészeli, azt iszlamofóbnak bélyegezik."

Egy későbbi megszólalásában hozzátette, szerinte le kellene zárni a franci-belga határszakaszt, és haladéktalanul nagyszabású rendőrségi razziákat kellene kezdeményezni, a fegyverek és robbanószerek felkutatása érdekében.

A Flamand Érdek szintén a határok lezárása mellett érvelt, és a Twitteren üzente meg Charles Michel belga miniszterelnöknek: másképp nem szabhatnak gátat a fenyegetésnek.

Az olasz Északi Liga vezetői, Gian Marco Centinaio és Massimiliano Fedriga közleményben adtak hangot megdöbbenésüknek, és ők is az unió politikáját okolták a tragédiáért. Szerintük az EU szervezetei gyengék, törékenyek és tehetetlenek, és félrenéznek, ha a lényegi kérdésekről van szó, ezzel teret engedve az ilyen mészárlásoknak.