Orbán minden szava hazugság az MNB egykori alelnöke szerint, amit az EU-s költségvetés vétójáról mond

Orbán minden szava hazugság az MNB egykori alelnöke szerint, amit az EU-s költségvetés vétójáról mond

Bodnár Zoltán, a Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke az ATV Start című műsorában azt mondta a miniszterelnök politikai vétója kapcsán, hogy amit Orbán Viktor ebben az ügyben mond, "hazugság és szemfényvesztés". Bodnár kifejtette, hogy hazánk idén 6 milliárd euró és 500 millió eurónak megfelelő összegű jent vett fel, amivel a devizatartalékot töltötték fel, ugyanakkor ez a külföld kezében lévő államadósságot is jelenti.

Megszavazták a jogállamisági mechanizmust, ami ugyan még nem végleges, de a magyar kormány és Lengyelország már vétózott

Az EU-s nagykövetek hétfő délutáni tanácskozásán a tagállamok képviselői minősített többséggel támogatták a jogállamisági mechanizmus beépítését az EU következő költségvetésébe - írja a 444.hu. A döntés értelmében elvonhatják az EU-s támogatást attól a kormánytól, amelyik az Európai Bizottság értékelése szerint megsérti a jogállamiság alapelveit.

A volt alelnök kihangsúlyozta, hogy Magyarország a vétó bejelentése után közel sem tudna olyan feltételekkel hitelhez jutni, mint a november eleji kibocsátásnál tette. Ha Orbán mégis beleáll ebbe a konfliktushelyzetbe, akkor Kína és Oroszország számára is jelentéktelen szereplővé válik, akire nem lesz szükségük ahhoz, hogy támogassa kezdeményezéseiket az Unión belül. Ez egyenesen vezet majd a két országtól kapott finanszírozások megszűnéséhez.

Az uniós költségvetés vétója sem elég ahhoz, hogy kizárják a Fideszt a Néppártból?

Ahogy arról beszámoltunk, a jogállamisági mechanizmus eredeti megállapodáshoz képest történő megváltoztatása miatt a magyar és a lengyel kormány bejelentette, megvétózzák az Európai Unió következő, hétéves költségvetését és a NextGen koronavírus-segélycsomagot. A magyar kormány, a 2020. júliusi európai uniós csúcson megelőlegezett álláspontjának megfelelően, megvétózta a költségvetési jogalkotási csomagot, élve az uniós szerződésekben garantált vétójogával - áll Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatában, melyet szerdán juttatott el az MTI-hez.

A szakember az Alaptörvény módosításban szereplő közpénz újradefiniálásáról is szót ejtett. Ennek a módosításnak meglátása szerint egyetlen lényeges eleme van, mégpedig ezeknek a pénzeknek a nyilvánosságtól való elzárása.