Megszavazták a jogállamisági mechanizmust, ami ugyan még nem végleges, de a magyar kormány és Lengyelország már vétózott

Orbán Viktor
Orbán Viktor
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az EU-s nagykövetek hétfő délutáni tanácskozásán a tagállamok képviselői minősített többséggel támogatták a jogállamisági mechanizmus beépítését az EU következő költségvetésébe

- írja a 444.hu.

A döntés értelmében elvonhatják az EU-s támogatást attól a kormánytól, amelyik az Európai Bizottság értékelése szerint megsérti a jogállamiság alapelveit.

Fontos kiemelni, hogy a mostani szavazás még nem ügydöntő volt, mert a végső szót a tagállamok miniszterei mondják ki, most csak tesztelték ezzel az álláspontokat.

A tagállamok szavaztak a teljes költségvetésről és a benne foglalt gazdaságélénkítő csomagról is, amelyek 2028-ig határoznák meg az EU-s pénzügyeket. Ennél a szavazásnál minden tagállam támogatta a tervet, de két ország jelezte, hogy egyetlen kitétel miatt fenntartásaik vannak, ami miatt a költségvetés elfogadásának hivatalos menete elakadt - közölte a német tanácsi elnökség szóvivője.

A két tagállam vélhetően Magyarország és Lengyelország, a vétó oka pedig a jogállamisági mechanizmus.

A továbbiakról a német kancellár az EU-s intézmények vezetőivel már megkezdte a tárgyalásokat.