Arra kéri a kibervédelem Orbán Viktort is, hogy a katari vb-re vigyen magával egy új mobilt

Arra kéri a kibervédelem Orbán Viktort is, hogy a katari vb-re vigyen magával egy új mobilt

Figyelmeztetést adott a francia és a norvég adatvédelmi hivatal, valamint egy német kormányzati szerv is, mert kiderült, hogy a katari foci vb applikációi komoly adatvédelmi kockázatot jelentenek.

Az már november közepén kiderült Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke révén, hogy "a miniszterelnök – amikor az ideje engedi – hivatalos vendégként, a FIFA meghívottjaként részt fog venni a vb-n".

Azonban az nem olyan egyszerű, hogy Orbán Viktor felszáll valamelyik honvédségi luxusrepülővel Budapesten, majd szerencsésen földet ér Katarban és élvezi a labdarúgó-világbajnokságot. Erre figyelmeztette őt Lukács László György is. A Jobbik parlamenti képviselője írásban fordult a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz, valamint a Miniszterelnökséghez is, hogy kiderüljön, mi az álláspontja a kormányzatnak a katari kémszoftverrel kapcsolatban. 

Mint írta, a Katarba való belépés és tartózkodás egyik feltételeként előírt okostelefonra telepítendő több szoftver is kémkedést végez az azt telepítő felhasználóval szemben. Figyelmeztetést adott ki ezzel kapcsolatban a francia és a norvég adatvédelmi hivatal, valamint egy német kormányzati szerv is, miután kiderült, hogy a foci vb applikációi komoly adatvédelmi kockázatot jelentenek. A szakértők az alkalmazásokat kémprogramnak minősítették, mert a katari hatóságoknak széles körű hozzáférést biztosítanak az emberek adataihoz. Az egyik applikáció az „Ehteraz” nevű alkalmazás, a másik pedig az esemény hivatalos alkalmazása, a „Hayya”, amivel a jegyeket lehet tárolni, és ingyenes metrózásra jogosít.

A jobbikos politikus hangsúlyozta, hogy

a vb-n várhatóan nem csak a miniszterelnök, de más olyan döntéshozó is részt vehet, akinek a telefonján tárolt információk biztonságához különösen komoly állami érdek fűződik.

Többek között az alábbi kérdésekre szeretett volna választ kapni:

  • A miniszterelnökök telefonjára kötelező-e telepíteni a katari applikációt, amely a belépéshez szükséges?
  • Telepíteni fogja-e a fenti két alkalmazást a telefonjára?
  • Miként tudják megvédeni a miniszterelnök okostelefonján esetlegesen tárolt adatokat az illetéktelen kémkedéstől, amikor Katarban jár?
  • Miként tudják biztosítani a kísérő delegációban résztvevők informatikai védelmét?
  • Javasolja-e a Miniszterelnökség illetve a Külügyminsztérium ezeknek az applikációknak a telepítését a katari foci vb-re látogató magyaroknak?
  • Kémszoftvernek, kémkedő applickációnak tekintik-e a fent említett két alkalmazást?
  • Miként kívánja Magyarország megvédeni a Katarba látogató magyar honfitársainkat az ilyen jellegű kiber fenyegetettségtől?

A két levélre ugyanaz a válasz érkezett. 

"Tisztelettel felhívjuk a figyelmét arra, hogy a Nemzeti Kibervédelmi Intézet ajánlásokat tett közzé a külföldi utazás esetén kötelező jelleggel telepítendő alkalmazásokkal kapcsolatban. A felhívás minden magyar állampolgár számára irányadó"

- tájékoztatták Lukács László Györgyöt Rogán Antal megbízásából. 

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) az alábbiakat javasolja azoknak a magyaroknak, akik olyan külföldi országba terveznek utazni, ahol adott applikációk telepítésére kötelezik őket:

  1. "Amennyiben megteheti, az utazásra olyan készüléket vigyen magával, amit a hétköznapok során nem használ!
  2. Amennyiben a mindennapok során használt készülékét viszi magával, javasolt, hogy az utazás előtt mentse le az eszközön tárolt fájlokat (biztonsági mentés), majd állítsa alaphelyzetbe a készüléket (gyári beállításokra való visszaállítás), és csak az utazáshoz mindenképp szükséges applikációkat telepítse!
  3. Az utazás ideje alatt az eszközön ne tároljon személyes adatokat (jelszó, bankkártyaszám, felhasználói fiókok)!
  4. Az applikációk telepítése előtt győződjön meg arról, hogy nem maradt-e bejelentkezve különböző felhasználói fiókokban, illetve ellenőrizze, hogy nem maradtak-e olyan adatok (fényképek, üzenetek, dokumentumok), amelyek az adott ország ─ az európaitól esetleg eltérő ─ erkölcsi vagy egyéb jogrendjét sértheti) és akár büntetést vonhat maga után!
  5. Legyen tudatában annak, hogy az adott applikáció működését nem ismeri, nem tudja pontosan, hogy az milyen adatokat oszt meg! Ellenőrizze, hogy az alkalmazás telepítésnél milyen jogosultságokat kér!
  6. Javasoljuk, hogy az utazás végén ismételje meg a készülék gyári visszaállítását, így kiküszöbölve a lehetségesen az applikáció telepítését követően fennmaradó káros szoftvereket.
  7. Egyes applikációk működhetnek kémprogramként („spyware”), amelyek az eszközről jogosulatlanul személyes információkat gyűjtenek és azokat illetéktelen személyeknek továbbítják."

Egyelőre azt még nem tudni, Orbán Viktor melyik vb-meccsre megy ki, valamint hogy kivel és mennyi időt tölt majd Katarban,

de az biztos, hogy a régi Nokiájával még csak nem is tudja a feltételként szabott applikációkat letölteni...