Rendőrök hallgatták ki az izraeli kormányfőt - Netanjahu is megy Olmert mellé a hűvösre?

A sajtó szerint a rendőrség azzal gyanúsítja Benjámin Netanjahut, hogy maga és családja számára több százezer sékel (több tízmillió forint) értékben ajándékokat és szívességeket fogadott el.

Az ügyészség december utolsó napjaiban jelentette be, hogy rendőrségi nyomozást rendelt el Netanjahu ellen.

A kormányfő hétfő délelőtt, pártja, a Likud frakcióülésén jelentette ki, hogy a hatóságok nem fognak semmit terhelőt találni ellene, "mert semmi sincs".

Hosszas beszélgetés volt

A rendőrség már az első kihallgatásra legalább négy órát kért, és előre közölték, hogy további alkalmakra lesz szükségük.

A jelenleg megvesztegetés miatt börtönbüntetését töltő előző izraeli miniszterelnök, Ehud Olmert kihallgatásának idején rengeteg, olykor egymásnak ellentmondó információ árasztotta el a helyi médiát, de ezúttal még a pontos vádak sem ismertek.

Mi lehet a lényeg?

Annyit lehet tudni, hogy két egymástól független ügyben folyik a nyomozás, s a kevésbé súlyos vádak egy izraeli és egy külföldi üzletembertől kapott ajándékok és szívességek elfogadásáról szólnak.

Az eskü alatti kihallgatáshoz vezető áttörés három héttel ezelőtt, egy újabb információ nyomán következett be az ügyekben.

Várhatóan az ügy egyik legfontosabb kérdése az ajándékok jellegének eltérő értelmezése lesz, hogy vajon csak baráti gesztust jelentenek-e, vagy megvesztegetésnek minősülnek.

Korrupció gyanújával nyomoznak Benjámin Netanjahu ellen

Az izraeli miniszterelnököt két ügyben vádolják korrupcióval és csalással, ezek részleteit egyelőre nem hozta nyilvánosságra az izraeli média. A tízes tévé szerint az egyik ügy súlyosnak tekinthető, és bizonyítékok szólnak Netanjahu ellen.