Rétvári Bence szerint a tanárok számában „semmi rendkívüli változás” nem történt

Rétvári Bence szerint a tanárok számában „semmi rendkívüli változás” nem történt

Az oktatásért is felelős Belügyminisztérium államtitkára úgy véli, szeptember elején rendben el tud kezdődni a tanítás, elvégre rendben érkeznek meg a tankönyvek.

Megérkeznek a tankönyvek az iskolákba, így rendben elkezdődhet az idei tanév - fogalmazott Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján.

Rétvári Bence közölte, hogy augusztus elején kezdődött meg mintegy 13 millió tankönyv kiszállítása mintegy 4200 iskolába. Azok az iskolák, amelyek a múlt hétre kérték a tankkönyveket, már megkapták. Az erre a hétre kért tankönyvek is rendben megérkeznek - ígérte a kormánypárti politikus.

Az oktatásért is felelős tárca államtitkára kijelentette azt is, hogy

meglátása szerint szeptember elején el tud kezdődni a tanítás, mondván a tanárok létszámában sem történt „semmi rendkívüli változás”.

Mint ismert, a pedagógushiány kapcsán Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár nemrég arról beszélt, hogy szerinte szó sincs arról, hogy 16 ezer pedagógus hiányozna az oktatási rendszerből, bár azt is elismerte, hogy vannak még kihívások.

Beszédes ugyanakkor, hogy épp két hete látott napvilágot az a hír, miszerint egy, a pályát elhagyó fizika és matematika szakos tanár inkább sírásónak állt a stressz és az alulfizetettség miatt. Gulyás Gergely pedig még júliusban árulta el újságírói kérdésre, hogy a kormánynak nincs B-terve a tanári szakmából, és sok esetben az országból is távozó pedagógusok pótlására. Erre a Miniszterelnökséget vezető miniszter csak annyit mondott, „várjuk meg, hogy mi fog történni”.

(Címlapkép: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a XVI. kerületi Kölcsey Ferenc Általános Iskolában tartott sajtótájékoztatón 2023. augusztus 28-án. MTI/Máthé Zoltán)