Oligarchatender: Saját cégétől nyert közbeszerzést Mészáros Lőrinc

Oligarchatender: Saját cégétől nyert közbeszerzést Mészáros Lőrinc

A mi zsebünkből a felcsúti multimilliárdos egyik zsebébe, onnan meg a másikba vándorolt az 5 milliárd 400 millió forint. Kis hazánkban így zajlanak a közbeszerzések.

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó OPTESZ OPUS Zrt. legújabb autós tenderét a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mészáros M1 Kft. nyerte el – számolt be az Átlátszó cikke alapján a Telex. Így két közbeiktatott közbeszerzési eljárás után lényegében a NER-vállalkozó egyik zsebéből a másikba vándorolt át a pénz – összegzi a lap.

Orbán Viktor felcsúti barátja a jelek szerint nem bízta a véletlenre:

összesen nettó 5,4 milliárd forint közpénz van a Mészáros-cégek által megnyert két tenderben.

„Gépjárművek tartós bérlete és szolgáltatásai” – ez volt a címe annak a természetesen meghívásos közbeszerzésnek, amit a leggazdagabb NER-es oligarcha érdekeltségébe tartozó OPTESZ OPUS Energetikai Támogató Zrt. írt ki 2023 végén. Ez a cég az ország két meghatározó energetikai szereplőjének, az OPUS TIGÁZ Zrt., illetve az OPUS TITÁSZ Zrt. működésével kapcsolatosan végez tevékenységeket, ami közszolgáltatásnak minősül. Az OPTESZ OPUS csak azért írt ki közbeszerzést a gépjárműbeszerzésre, mivel erre EU-s jogszabályok, sőt a magyar törvény is kötelezi. Ennek keretében 130, illetve opcionálisan 21 darab kishaszongépjármű beszerzésére, tartós bérlésére keresett célzottan vállalkozókat.

A pályázatra végül hárman jelezték részvételi szándékukat, mindhárom NER-es cég:

⚫ a Mészáros M1 Autókereskedő Kft.,

⚫ a Mercarius Flottakezelő Kft. és

⚫ a MOL Fleet Solution Flottakezelő Kft.

Utóbbit már az elején kizárták a versenyből, mert érdekes módon 17 másodperccel a határidő lejárta után adták be pályázatukat. Végül a bennmaradt két Mészáros-cég közül az „olcsóbb” ajánlatot adó nyert: a Mészáros M1 Kft. a Mercariusnál 77 millió forinttal alacsonyabb, nettó 2,5 milliárdos ajánlatot tett.

Az Átlátszó szerint ez esetben is hasonló történt, mint a Mészáros M1 által megszerzett közbeszerzések többségénél: a vállalt extrém rövid szállítási határidőt aránytalanul nagy súllyal vették számításba az elbírálásnál. Ennek következtében még az is megtörténhet, hogy a „gyorsabb” cég akkor is megszerzi a tendert, ha akár 80 százalékkal drágább ajánlatot ad.

A lap emlékeztet, hogy 2023 nyarán is volt már egy hasonló közbeszerzés, amikor a gépjárművek tartós bérletére és ezzel kapcsolatos szolgáltatásokra írt ki tendert az OPTESZ OPUS Zrt., és ugyanezzel a trükközéssel nyert a Mészáros M1 Autókereskedő Kft. egy 2,9 milliárdos ajánlattal.

Felmerülhet annak gyanúja, hogy a tendert az egyik Mészáros-cég a másikra szabva írta ki, ezért összeférhetetlenségi gyanú miatt bejelentést teszünk a Közbeszerzési Hatóságnál

– írta meg a portál a mostani üggyel kapcsolatban.

(Címlapkép: Grafika)