Nem adott választ Rétvári, hogy miért támogatnak közpénzből horvát futballistákat

Nem adott választ Rétvári, hogy miért támogatnak közpénzből horvát futballistákat

Több alkalommal is írtunk Mészáros Lőrinc horvát csapatáról az NK Osijekről (Eszékről), ahol 2016 óta évente 1 milliárd forintnyi állami dotációt zsebelhettek be. Steintmetz Ádám nemrégiben írásbeli kérdéssel fordult az Emmi-hez, hogy arról érdeklődjön mégis milyen alapon számít nemzetstratégiai érdeknek egy horvát utánpótlás akadémia támogatása.

Bár mondhatnánk, hogy Eszéken a határon túli magyarság érdekében hoztak létre labdarúgó akadémiát, de az adatok és tényeket ismerve, erről nemigen beszélhetünk. Vessük sorba:

  • Eszéken a 2011-es népszámláláskor, a 108 ezer fős településen, csupán 979 személy vallotta magát magyarnak, ami kevesebb mint a város 1 százaléka.
  • A régióban, tehét Észak-Baranyában is csupán alig több mint 8200-an vallották magukat magyarnak. 
  • A klub utánpótlásaiban összesen 4 olyan játékost találni, akinek magyar hangzású neve van.
  • 2018-ban a magyar válogatott akkori utánpótlás szakigazgatója is horvát csapatként hivatkozott a klub akadémiájára.
  • A klub első csapatában egyetlen magyar játékos, Kleinheisler László található, aki a Videoton nevelése.

Évi egymilliárd forintnyi állami támogatás megy Mészáros Lőrinc horvát csapatára, ahol elvétve akad csak magyar játékos

„Helyesnek tartom, hogy a magyar állam segíti a határon túli magyarokat" - mondta Mészáros Lőrinc azok után, hogy 2016-ban megvásárolta az NK Osijek (Eszék) csapatát. Mint ismert, 2016 óta átlagosan évi egymilliárd forintnyi állami támogatást kapott a magyar államtól a horvát egyesület. Eszék Horvátország negyedik legnépesebb települése.

Mindezek ismeretében érdeklődött Steinmetz Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője arról, hogy Mészáros Lőrinc vagy más ok miatt kapott-e az elmúlt években milliárdos nagyságrendű állami támogatást. 

Rétvári Bence államtitkár szokásához híven, a választ megkerülve azt írta, hogy 

"Steinmetz Ádám támadja a kormány határon túli magyarokat segítő sportpolitikáját." 

Rétvári szerint inkább örülni kéne a magyar futball sikereinek, amelyeket "nem ajándékba kaptunk, mert hanem a rengeteg befektett munka és erőforrás eredménye." 

MInden kétséget kizáróan valóban sikeres évet tudhat maga mögött a magyar futball, csak arról nincs szó, hogy a magyar válogatott és a Ferencváros sem ért volna el sikereket, hanem egy olasz (Marco Rossi) vagy egy ukrán szakember (Szerhij Rebrov) ül a kispadján. A válogatott legígéretesebb játékosa (Szoboszlai Dominik) pedig akadémia helyett nem megy ki 16 évesen a Salzburg együtteséhez tanulni. 

Mire való Rétvári Bence?

(Figyelem! Ez egy véleménycikk! A leírtak nem feltétlenül tükrözik a teljes szerkesztőség álláspontját, de fontosnak tartjuk, hogy helyt adjunk a kulturált és logikusan érvelő, vitaindító véleményeknek is.) Rétvári Bence nem a meglepetések embere. Az Emmi-államtitkár napi szinten kénytelen megválaszolni a miniszterének küldött írásbeli kérdéseket, és ezekben gyönyörűen kirajzolódik, mit tart a KDNP-s politikus konzervatív szellemiségnek, országgyűlési méltóságnak, vagy úgy egyszerűen: munkamorálnak.