Jobbik: „A Csoma Botond által leírt eredmények semmilyen tekintetben nem érzékelhetőek a Szamos magyarországi szakaszán”

Jobbik: „A Csoma Botond által leírt eredmények semmilyen tekintetben nem érzékelhetőek a Szamos magyarországi szakaszán”

Leszokhatnának már az RMDSZ politikusai arról, hogy ha Románia felől az ottani nyilvánvaló nemtörődömség miatt szennyezés érkezik a folyókon, akkor a környezeti károk ellen felszólaló Jobbikot szélsőségesezik

- reagált a Jobbik Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőjének nyilatkozatára.

Adorján Béla, a Jobbik megyei önkormányzati képviselője, Gyüre Csaba, a párt országgyűlési képviselője és Keresztesy Gergő, a Jobbik Ifjúsági Tagozatának elnöke abban egyetértett Csoma Botonddal, hogy környezetünk védelme nem lehet olcsó politikai csatározások témája.

Ebben nincs vita. Éppen ezért április 22-én a Föld Világnapja alkalmából - a Jobbik politikusai - a budapesti román nagykövetség előtt tiltakoztunk a Tisza és a Szamos folyók szennyezése ellen. Az RMDSZ frakcióvezetőjének ebből sikerült azt a hamis következtetés levonni, hogy mi „éket verünk” a két ország közé

- hívták fel a figyelmet közös közleményükben.

A tiszai szennyezés nem nagyon hatotta meg az RMDSZ-t, a Jobbik demonstrációja annál inkább

Az Alfahír is beszámolt arról, hogy a Föld napja alkalmából múlt pénteken a Jobbik, a román nagykövetség Thököly úti épülete előtt demonstrált, miután ismét kommunális szemét érkezett Romániából a Szamoson keresztül a Tiszába. Adorján Béla, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés jobbikos képviselője, Keresztesi Gergő, a Jobbik IT elnöke és Gyüre Csaba, a Jobbik országgyűlési képviselője a zsákokba gyűjtött szemetet tiltakozásul a román követség bejárata elé tették.

A Jobbik szerint a tény az, hogy a Tisza és a Szamos folyón évtizedek óta áradásokkor iszonyatos mennyiségű szemét érkezik a két felvízi országból, Ukrajnából és Romániából. Arra is felhívja a figyelmet, hogy a magyarországi szakaszon a védekezésnek már milliárdos költsége van.

A helyzet sajnos nem javult az elmúlt időszakban sem, a Csoma Botond által leírt eredmények semmilyen tekintetben nem érzékelhetőek a Szamos magyarországi szakaszán. PET-palackok millió érkeznek a víz sodrásával. Élénken él még mindenki emlékezetében a 2000. évi tiszai ciánmérgezést, amikor a felső Tisza teljes élővilága kipusztult. Sokat nem változott a helyzet: a román fél még Ukrajnát is alulmúlja a magyarországi védekezés segítésében, hiszen megtagadta a monitoring kamerarendszer telepítését a folyó romániai szakaszán

- hangsúlyozták, hozzátéve, hogy ezzel az elutasító magatartással Románia előidézte, hogy a magyar vízügyi szakemberek csak jelentős késedelemmel észleljék a szennyezés érkezését, ami a védekezés hatékonyságát jelentősen rontja.

Meggyőződésünk, hogy nem a Szamos vízgyűjtő területén élők a felelősek a folyamatos, és mértéktelen szennyezésért, hanem a román hulladékkezelés és környezetvédelem megoldatlansága. Bízunk benne, hogy Csoma Botond, az RMDSZ és velük együtt a román kormány felül tud emelkedni a leleplezett tétlenségéből fakadó sértődöttségén, és vállalja az okozott kár elkövetéséért a felelősséget, valamint belátható időn belül képes lesz megakadályozni a folyókat érintő szemmel látható és a szem elől rejtve maradó kémiai-biológiai szennyezéseket!

Emellett úgy látják, hogy éppen az okozott környezeti károk vernek ékeket közénk, illetve azok, akik olcsó politikai szempontok alapján sértegetik a 12 éve parlamenti pártként működő Jobbikot, 

és elítélik azért, mert rá merünk világítani egy súlyos környezeti problémára. Most nem a sértegetésnek, hanem a cselekedetnek és az együttműködésnek van itt az ideje!