A tiszai szennyezés nem nagyon hatotta meg az RMDSZ-t, a Jobbik demonstrációja annál inkább

A tiszai szennyezés nem nagyon hatotta meg az RMDSZ-t, a Jobbik demonstrációja annál inkább

Az Alfahír is beszámolt arról, hogy a Föld napja alkalmából múlt pénteken a Jobbik, a román nagykövetség Thököly úti épülete előtt demonstrált, miután ismét kommunális szemét érkezett Romániából a Szamoson keresztül a Tiszába. Adorján Béla, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés jobbikos képviselője, Keresztesi Gergő, a Jobbik IT elnöke és Gyüre Csaba, a Jobbik országgyűlési képviselője a zsákokba gyűjtött szemetet tiltakozásul a román követség bejárata elé tették. A demonstráció után a szemetetmagukkal vitt ék a szelektív gyűjtőhelyre. Egy petíciót is át akartak adni, de a követségről senki nem jelent meg.

Romániából érkezett szemetet rakott le a Jobbik a román nagykövetség elé

Évtizedes problémát képtelenek vagyunk megoldani a román szomszédunkkal szemben. A román kormány képtelen élni azzal a lehetőséggel, amit 100 évvel ezelőtt kapott - mondta Adorján Béla, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés jobbikos képviselője. A Föld napja alkalmából a Jobbik, román nagykövetség Thököly úti épülete előtt demonstrált, miután ismét kommunális szemét érkezett Romániából a Szamoson keresztül a Tiszába.

Néhány nappal később Csoma Botond, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőházi frakcióvezetője reagált. Arról, hogy miért érkezik Románia felől rendszeresen a szemét a Szamosba, majd onnan a Tiszába, nem sok szót ejtett, de a Jobbikot viszont élesen bírálta, amiért az ellenzéki párt újfent szóba hozta az évtizedek óta fennálló környezetkárosítást.

A Jobbik éket verne a közösségek és az országok közé

- jelentette ki Csoma Botond.

Az RMDSZ frakcióvezetője szerint Tánczos Barna, a román kormány környezetvédelmi minisztere már hivatalba lépése óta megoldásokat keres, és ültet gyakorlatba a probléma megoldására.

Az Orbán-kormány tehetetlensége is hozzájárult ahhoz, hogy a Tiszán érkező ukrán és román szemét folyamatosan szennyezi a folyót

Tegnap az Alfahír számolt be elsőként, hogy az áradó Tiszán, Ukrajna felől ismét hazánkba érkezik a kommunális szemét és a PET-palackok tízezrei. Az ukrán „szemétfeldolgozás" így kívánt újfent boldog új évet a Felső-Tisza-vidékén élőknek. Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy a Tiszán szemét-szigetekként leúszó ukrán műanyag flakonok száma a méréseik szerint meghaladta a percenként 100 darabot.

Ennek látható jele - a múlt heti szennyezés tekintetében - nincs, ezért Facebook bejegyzésében Csoma Botond inkább politikai állásfoglalást tett közzé amikor azt hangoztatta, hogy a Jobbik, a félretájékoztatás által verne éket a két ország közé.

A Jobbik hamarosan közleményben reagál az RMDSZ állásfoglalására.