Továbbra sem léphetnek ENSZ-konvojok az ostromlott Darajába

Az Egyesült Államok és Oroszország vezette, Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) nyomására múlt héten Damaszkusz jóváhagyta a humanitárius segélyek eljuttatását 17-ből 15 olyan településre, amelyet a kormányerők vagy a szövetséges milíciák ostromgyűrűben tartanak.

Ennek értelmében a Damaszkusz közelében fekvő Darajába 2012 óta először érkezett múlt héten segélyszállítmány, amely mintegy négyezer ember ellátásához elegendő gyógyszert és gyermektápszert tartalmazott, élelmiszert viszont nem.

Az ENSZ tisztségviselői korábban azt remélték, hogy a második, élelmiszert is szállító konvoj múlt pénteken megérkezhet az ostromlott városba, ezt azonban Damaszkusz engedélye hiányában el kellett halasztani.

A világszervezet becslései szerint a szíriai háború előtt mintegy 78 ezres településen élő, rosszul táplált gyermekek meghalhatnak külső segítség nélkül.

Jens Laerke, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) szóvivője azt mondta, később a damaszkuszi kormány részleges engedélyt adott az élelmiszerkonvoj bebocsátására. A szóvivő azonban leszögezte, újra a szíriai vezetéshez fordulnak, mivel nem megfelelő a kibocsátott engedély.

Több nyugati diplomata és a szíriai ellenzék szerint Aszad a szárazföldi szállítás múlt heti engedélyezésével csak taktikázott, a rá nehezedő nyomást akarta csökkenteni, és később újra blokkolni fogja az ostromlottak segélyezését.

Butajna Saaban, a szíriai elnök tanácsadója múlt héten úgy nyilatkozott, hogy "senki sem éhezik Darajában", amely "annyi borsót, babot és vad bogyósgyümölcsöt termeszt, amely egész Szíriának elég lenne".