"Túl enyhe a fagyállós gazda büntetése"

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség szerint a saját pincéjében, a saját borába fagyállót keverő gazda büntetése bizony "túl enyhe".

Mégsem kér enyhébb büntetést a fagyállós borosgazdára a vádat képviselő ügyészség. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség ugyanis visszavonta a vádat képviselő ügyészek fellebbezését, mivel szerintük

nem túl szigorú, hanem éppen ellenkezőleg, túlságosan enyhe büntetés a kiszabott hét év börtön.

A Népszabadság információi szerint ezzel indokolta a hatóság azt, hogy visszavonta az ügyészek korábbi, a vádlott büntetésének enyhítését kérő fellebbezését.

Mint ismert, a vádlott érdekében tavaly novemberben nyújtott be fellebbezést a Pest Megyei Főügyészség: a férfit az eredetileg életveszélyt okozó testi sértéssel vádolták, amit a tárgyaláson halált okozó testi sértésre módosítottak.

Igazságszolgáltatás helyett jogszolgáltatás

A törvényszék a férfit ennek ellenére több emberen elkövetett emberölés kísérlete, valamint több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés miatt mondta ki bűnösnek, és első fokon hét év börtönre ítélte.

Az ügyészség érvelése szerint azonban a férfi még „eshetőlegesen” sem akart embert ölni, ezért a vádlott érdekében nyújtottak be fellebbezést.

A fellebbviteli főügyészség most viszont arra hivatkozva vonta vissza a fellebbezést, hogy kétszeresen minősített emberölés kísérletéért a hét évnél jóval szigorúbb börtönbüntetést kellett volna kiszabnia a bíróságnak.

Ez azonban a borosgazda ügyét nem befolyásolja, ha ugyanis az elsőfokú per végén az ügyész nem kért súlyosabb büntetést, később már nem teheti meg. Így a következő, másodfokú tárgyalás tétje, hogy marad-e a borosgazdára első fokon kiszabott hét év börtön, vagy a bíróság enyhít az ítéleten.

Mint ismert - a vád szerint - 2013 októberében a gazda észrevette, hogy dézsmálják a borát, ezért elhatározta, hogy megleckézteti a tolvaj(okat), ezért fagyállót öntött a hordóba.

A lopott bortól ketten enyhe etilén-glikol-mérgezést kaptak, ám a bort ellopó ember dizájnerdroggal együtt fogyasztotta a gazda magánterületéről ellopott bort,  így veseelegtelenségben meghalt.