Továbbra is vidéki médiahálózatot szervezne az amerikai külügy Magyarországon?

Úgy tűnik, nem került le a napirendről a kérdés.

Még 2017 végén jelent meg Objektív média támogatása Magyarországon címmel az az amerikai pályázat, amelyet az Egyesült Államok Külügyminisztériumának egyik hivatala írt ki, vidéken működő, magyarországi szerkesztőségek támogatására.

Az amerikai külügy 2018 júniusáig mintegy 700 ezer dollárral (187 millió forinttal) támogatta volna a Budapesten kívüli nyilvánosságot.

A cél egy független, "tényalapú" vidéki médiahálózat kialakítására és működtetésére lett volna, ami talán ellensúlyozni tudná azt a szerencsétlen helyzetet, hogy Orbán Viktor főstrómanja, Mészáros Lőrinc és az azóta a pikszisből kiesőfélben lévő Andy Vajna gyakorlatilag teljes vidéki médiapiacot felvásárolta az elmúlt években. Ennek köszönhetően pedig a vidéki lapokból, hírportálokból csak a kormánypropaganda és az ellenzéki pártokat, politikusokat lejárató hazugságok ömlenek.

A portál emlékeztetett, hogy az ő szerkesztőségük is adott be pályázatot, melyet az amerikaiak végül nem támogattak, a Nyomtass Te is! azt az információt kapta az USA külügyminisztériumától, hogy

az eredeti kiírásnak megfelelően valószínűleg már nem hirdetnek győztest, de Washington nem mond le a magyarországi vidéki szerkesztőségek, újságírók támogatásáról.

Richard Damstra, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének sajtóattaséja a következőt válaszolta a hetilap megkeresésére:

"Semmi sem került le a napirendről, a benyújtott pályázatok alapos vizsgálatát követően azonban az amerikai külügyminisztérium úgy döntött, más megközelítést alkalmaz."

Az, hogy az amerikaiak pontosan milyen módon kívánják támogatni a vidéki, független magyar sajtót, egyelőre rejtély, bár az önmagában is sokatmondó, hogy míg David B. Cornstein nagykövet látványosan visszavett az Orbán-kormányt bíráló retorikájából és az amerikai-magyar kapcsolatok javításáról beszélt, addig egy követségi  munkatárs továbbra is fenntartja egy ilyen opció lehetőségét.

A támogatás módjának újragondolására a Stop Soros törvénycsomag elfogadása miatt is szükség lehetett, mert az amerikaiak valószínűleg még a diplomáciai félreértések látszatát is el akarják kerülni, illetve nem akarnak új muníciót szolgáltatni a magyarokat amúgy is mindenféle "külföldi beavatkozással" riogató Fidesznek.

Mindenesetre úgy tűnik, hogy a tengerentúlon nem tettek le arról, hogy legalább vidéken megtörjék az orbáni sajtóhegemóniát, nyilatkozatai alapján Cornstein ráadásul továbbra is fontosnak tartja a magyar sajtószabadság ügyét, még ha nem is a nagy nyilvánosság előtt kritizálja a helyzetet.

Az új amerikai nagykövet nem fog keménykedni Orbánékkal

David B. Cornstein első hivatalos vidéki látogatásán szerdán Debrecenben, a Református Nagytemplom előtt újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy a kapcsolat már megváltozott.Szavai alátámasztására felidézte: alig egy órával azután, hogy letette nagyköveti esküjét, hármasban folytattak megbeszélést Szijjártó Péter magyar és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter részvételével, s egy nappal azt követően, hogy a Fehér Házban fogadta őt és feleségét az amerikai elnök, Donald Trump telefonon gratulált Orbán Viktor újraválasztásához.