Varsó: önkéntes legyen a befogadás

A lengyelek sem örülnek a bevándorlási kvótának, szerintük önkéntes alapon kellene befogadni őket.

Kopacz egy újságírói kérdésre reagált, mely az Európai Bizottság szerdán előterjesztett javaslatcsomagjára vonatkozott. Ez utóbbi értelmében felülvizsgálnák az uniós menekültpolitikát szabályozó úgynevezett dublini rendszert, mely csakis önkéntes alapon teszi lehetővé a bevándorlók befogadását az európai államok által. Ehelyett az Európai Unió valamennyi tagállamára elosztva összesen 20 ezer, lakóhelyét elhagyni kényszerülő, egyértelműen nemzetközi védelemre szoruló személy számára tennék majd lehetővé a letelepedést.
 
Lengyelországnak az előzetes számítások szerint mintegy 960 menekültet kellene befogadni az unió határain kívül létesített menekülttáborokból. Emellett be kellene engednie a dél-európai uniós államokba már megérkezett bevándorlók közel 6 százalékát.
 
Kopacz ezzel kapcsolatban felidézte: az áprilisi rendkívüli EU-csúcstalálkozón megerősítették ez ügyben az önkéntesség elvét. Nem futamodunk meg a szolidaritástól – hangsúlyozta, mindazonáltal teljes felelősséggel kimondjuk: fel kell mérnünk logisztikai lehetőségeinket.
 
Kopacz nem zárta ki, hogy Lengyelország befogadja a menekülteket, ugyanakkor kikötötte: az erre irányuló ajánlatot szabályosan és valósághűen kell megfogalmazni. Azt fogom szorgalmazni, hogy az eddig érvényes önkéntesség továbbá is érvényben maradjon – tette hozzá.
 
Korábban – Angela Merkel német kancellár áprilisi varsói látogatásakor - Kopacz nem zárta ki, hogy Lengyelország a jövőben befogadja az Európába igyekvők egy részét, és kilátásba helyezte, hogy ezzel kapcsolatban Varsó konkrét kötelezettségeket vállal majd az Európai Tanács következő, júniusban esedékes csúcsértekezletén.
 
Amint korábban írtuk, Ausztriában sátortáborba dugják a bevándorlókat.