Ősbűn volt a határőrség megszüntetése, a Jobbik kitart a visszaállítása mellett

A Fidesz lesöpörte az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságán az önálló határőrség visszaállításáról szóló jobbikos javaslatot.

A Jobbik országgyűlési képviselője nagy hibának nevezte, hogy 2007-ben „az MSZP és a Fidesz karöltve, egymást támogatva” megszüntette a határőrséget, „ezzel elkövetve az ősbűnt”.

Apáti István leszögezte: a mostani migrációs nyomás miatt szükség lenne egy önálló, rendőrségtől független, helyi-, szakmai- és terepismerettel rendelkező, legalább nyolcezer fős határőrségre.

Emellett a Jobbik visszaállítaná a határrendészeti képzést és létrehozna egy határvadász elitalakulatot is a különleges határvédelmi feladatok ellátására. A párt elképzelései szerint a határőrség első sorban a schengeni határokon teljesítene szolgálatot.

Apáti azt mondta: a Fidesz az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságán azzal érvelt a jobbikos javaslat ellen, hogy sokkal hatékonyabb, ha a rendőrség és a honvédség jelenleg összevont állománya működik határőrségként. Apáti szerint azonban ezzel az „átcímkézéssel” még nem lesznek valódi határőrök. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendőrség határhoz való vezénylésével növekedhet a bűnözés azokban a megyékben, ahol a bűnözői csoportok kiszagolják, hogy nem kell tartósan a rendőrséggel számolni.

A jobbikos politikus kitért arra is, hogy ha a röszkei csata másképp történik meg, és a katonai, terrorista múlttal rendelkező bevándorlók több kilométer hosszan próbálják meg áttörni a határt, akkor csak egy önálló, külön hatáskörrel rendelkező határőrség tudja majd őket megállítani. Apáti hozzátette: a „végsőkig kifeszített” rendőrség már így is alig tudja ellátni a feladatait, és ez csak rosszabb lehet, ha fokozódik a migrációs nyomás. Hozzátette: Orbán Viktor hétvégi, "még mindig homályos cselekedete", az uniós csúcs zárónyilatkozatának aláírása, különös tekintettel a relokációs kötelezettség és a befogadó állomások létesítésének kapcsán, újabb rendőrségi élő erők bevetését fogja igényelni.

„A Fidesz súlyosan veszélyezteti Magyarország nemzetbiztonságát, a magyar emberek vagyonát, testi épségét azzal, hogy vitázni sem hajlandó a határőrségről”

- jelentett ki Apáti.

„Még él egy halvány remény bennünk, hogy hátha majd néhány hét vagy néhány hónap múlva saját nevükre veszik, saját gyermekükként kezelik ezt a javaslatot, és akkor esetleg majd átmegy"

- mondta Apáti. Majd emlékeztetett rá, hogy korábban a kerítésépítést és a honvédség bevetését is a Jobbik javasolta először, a Fidesz tiltakozott, aztán elfogadták. Apáti úgy fogalmazott: reméli, hogy a határőrség kapcsán is várható egy ilyen „pozitív fordulat”.