A tervezettnél közel másfél milliárddal többért újítják föl a Budai Vigadót

Kicsit több lett, maradhat?

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó Hagyományok Háza még tavaly augusztusban írt ki nyílt közbeszerzést az 1897-99 között neoreneszánsz-eklektikus stílusban épült Budai Vigadó műemlék épületének teljes körű felújítására.

A Hagyományok Háza oldalán olvasható tájékoztatás szerint egy kormányhatározat alapján két év alatt 5,5 milliárd forint közpénzt költhetnek az átalakítás a műemlékvédelmi szempontok fokozott figyelembevétele mellett történő ingatlanrekonstrukcióra.

A 2016 nyarán kiírt tender eredménye január 31-én jelent meg az uniós értesítőben.

Itt már nem csak felújítás és rekonstrukció, de bővítési munkálatok is szerepelnek a közel 13 ezer négyzetméteres épület kapcsán: alapozás/alapmegerősítés, tartószerkezeti/tartószerkezet-megerősítés, belső és homlokzati építészeti - építőmesteri és szakipari -, épületgépészeti, épületvillamossági, épületautomatikai, felvonó szerelési és restaurátori munkák.

A felújítás során színházteremmel és beépített tetőtérrel is gazdagodik az épület, továbbá három új liftet, illetve modern tűzvédelmi rendszert is beépítenek majd.

A Hagyományok Háza eredetileg 1,15 milliárddal olcsóbbra, nettó 3,45 milliárd forintra saccolta a szükséges költségeket, a győztes Épkar Zrt. azonban nettó 4,6 milliárd forintért végzi majd el a munkát.

A Szeivolt István tulajdonában lévő Épkar Zrt.-nek nem ez az első nagy értékű közpénzes megbízása: a cég részt vesz a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság 4 milliárd forintos logisztikai központjának építésében, a Császár-Komjádi uszoda 3,5 milliárdos felújításában és a komáromi Csillag-erőd 5 milliárdos renoválásában is.

A felújításra az Épkaron kívül a Swietelsky Magyarország Kft. és a LAKI Épületszobrász Zrt pályázott.

A Budai Vigadó második világháborúban súlyosan sérült homlokzata 2007-ben nyerte vissza eredeti külsejét, az épület belseje pedig 2013-ban egy 68 millió forintos akadálymentesítésen és egy kisebb mértékű belső korszerűsítésen/állagjavításon esett át.