Leginkább egy vásári piacra hasonlított a moszkvai magyar konzulátus

A portál szerint a "visa shoppingban" Kiss Szilárd volt agrárdiplomata játszott kulcsszerepet, de feltűnt a később bebukott Quaestor is, miközben a konzulokat fenyegetéssel, nyomásgyakorlattal bírták rá, hogy ne akadályozzák a törvénysértő rendszer működését.
 
A lap szerint ilyen módon olyan sok orosz jutott jogosulatlanul vízumhoz, hogy az már több EU-tagállamnak is feltűnt. A külügy még feljelentést sem tett az ügyben. Hogy ez ne legyen elég, mindez olyan külügyi vizsgálati anyagból derül ki, amit a Külgazdasági- és Külügyminisztérium el akart titkolni a közvélemény elől, ám az LMP-s Szél Bernadettnek sikerült azt kiperelnie a tárcától. A lap szerint a vízumgyár működéséről 2013 decemberében már az akkor Martonyi János vezette külügyminisztériumnak is tudomása volt, mert akkor készült el egy belső vizsgálati anyag, amit a portál most részletesen elemzett.
 
A Kúria tavaly novemberben kötelezte Szijjártóékat a belső vizsgálati anyag kiadására, s bár ebből a személyneveket kitakarták, a portál szerint így is egyértelmű, hogy abban, ami Moszkvában 2012-2013-ban zajlott, Kiss Szilárdnak és az érdekeltségébe tartozó cégeknek kulcsszerepe volt.  
 
Csak 2013 első felében négyezer orosz állampolgár kapott üzleti vízumot az egyik olyan cég, a Monte Tokaj Kft. meghívására.
 
Ami azt is jelenti, hogy a 2013-ban Moszkvában kiadott üzleti célú schengeni vízumok közel felét egy magyar borászcég meghívása alapján osztották ki. Ahogy a belső vizsgálati anyag fogalmaz, ezeket a vízumokat Kissnek köszönhetően "tisztázatlan anyagi hátterű és foglalkozású orosz állampolgárok" kapták meg "minden látható, dokumentált ellenőrzés nélkül". 
 
A belső vizsgálatból kiderült, hogy vízumhoz jutó oroszokról a legtöbb esetben nem derült ki semmi a személyes adatain és azon kívül, hogy melyik településen élnek, a kérelmeket 4-5 órán belül elbírálták, természetesen pozitívan, a kérelmezők 50 százalékának semmilyen vízumreferenciája nem volt és még csak meg sem kellett jelenniük személyesen.
 
 
Bár a kérelmekben magyar úti cél volt, ezek az oroszok végül nem Magyarországra jöttek, hanem tovább mentek más EU-tagállamokba.
 
Ez még nem a vége: a vizsgálat megállapította, hogy noha a szállásfoglalások a vízum érvényességének kezdeti időszakára, maximum egy hétre szóltak, ezekben az időszakokban semmilyen agrárszakmai jellegű rendezvénynek, programnak nincs nyoma.
"Érthetetlen ennek tükrében, hogy egy egyhetes budapesti szállásfoglalással, illetve egy (nem budapesti) székhelyű borászati cég meghívásával milyen okból kellett egy éves időtartamra 90 napos többszöri üzleti célú vízumot kiadni közel négyezer orosz állampolgárnak" 
- olvasható a jegyzőkönyvben.
 
A jelentés egyértelműen fogalmaz, amikor azt írja, hogy mindez súlyos visszaélésekre, szakmai kifejezéssel "visa shoppingra" engedett következtetni.
 
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy volt négyezer orosz, akik magyar állami érdekre (agrárérdekre) hivatkozva kaptak schengeni vízumot úgy, hogy közben nem is jártak Magyarországon, sem turistaként, sem üzletemberként.  A jelentés kiemeli, hogy a visa shopping korrupcióhoz vezethet, ráadásul "nem szolgál magyar érdeket", hiszen az így vízumot kapott utazók nem Magyarországra utaznak, nem töltenek el itt egyetlen vendégéjszakát sem, üzleti kapcsolatokat nem építenek.  
 
A belső vizsgálat azt is megállapította még, hogy a konzulokkal szemben rendszeres volt a tisztességtelen befolyásszerzés, nyomásgyakorlás, akár fenyegetés, valamint mindezek tetejében azok, akik illegálisan jutottak vízumhoz, elsőbbséget élveztek azokkal az oroszokkal szemben, akik személyesen vagy utazási irodákon keresztül intézték azt.
 
Bár Martonyi a belső vizsgálat utána azonnal lépett (eltávolíttatta Kisst, sőt gyakorlatilag a külügyből és a moszkvai nagykövetségről is kitiltotta), ám egy agrárdiplomata kinevezéséről és hazahívásáról jogilag az agrártárcának kell döntenie. 
 
Utóbbi viszont nem erőltette meg magát, sőt, a hivatalos indoklásban az szerepel, hogy az attasé saját maga (!) kezdeményezte, hogy hívják haza.
 
Kiss minisztériumi jogviszonya ezzel megszűnt, ám Fazekas Sándor ugyanis a nemzetbiztonsági kockázatokat feltáró vizsgálat és a külügyből érkező jelzés ellenére rögtön megtette őt a keleti gazdasági kapcsolatok felelősének. 
 
Miniszteri megbízott Kiss Szilárdnak nem kellett átesnie egy újabb nemzetbiztonsági ellenőrzésen. 
 
Államigazgatási karrierje akkor ért véget, amikor egy takarékszövetkezeti simli miatt 2015 januárjában letartóztatták. 
 
Egy ideig előzetes letartóztatásban volt, de ma már szabad.