Izrael teljes mértékben támogatja Trumpot

A zsidó állam üdvözölte a Szíria elleni amerikai támadást. Az Iszlám Állam is örülhet.

Az izraeli közszolgálati rádió szerint a zsidó államot és Benjamin Netanjahu miniszterelnököt előre értesítették Washingtonból a tervezett katonai lépésről. A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint Donald Trump amerikai elnök erős és világos üzenetet küldött arról, hogy elfogadhatatlan a vegyi fegyver bevetése.

"Izrael teljes mértékben támogatja Trump elnököt, és reméli, hogy ez határozott üzenet a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének szörnyű tetteivel szemben nemcsak Damaszkuszban visszhangzik majd, hanem Teheránban, Phenjanban és máshol is"

- hangsúlyozta a hivatalos közlemény.

"Amerika a szabad világ számára példát mutatott, hogy tegyen meg minden szükséges lépést a Szíriában zajló atrocitások befejezéséhez"

- vélekedett Reuven Rivlin izraeli államfő.

Jiszrael Kac hírszerzési miniszter üdvözölte a szerinte jelentős ideológiai és stratégiai hatású légicsapást. Szerinte szükséges válasz volt egy világhatalom részéről a határvonalak meghúzására egy "brutális diktátorral" szemben, és egyértelmű jelzés az Irán vezette tengely támogatóinak is. Izrael régóta következetes ellensége Iránnak és a vele szövetségesnek számító Aszad-kormányzatnak.

A Cionista Tábor nevű ellenzéki párt egyik képviselője, Omer Barlev szintén üdvözölte Donald Trump lépését, és reményét fejezte ki, hogy nem egyszeri esemény történt. Szerinte a légicsapás azt az amerikai szándékot jelzi, hogy Washington részese legyen a közel-keleti eseményeknek, és megértesse Oroszországgal, hogy nyomást kell gyakorolnia "az Aszad-rezsimre a szörnyű mészárlás megfékezése végett".

"Trump elnök döntése, a Tomahawk rakéták támadása a szíriai légi bázis ellen fontos üzenet a megfelelő időben és a megfelelő helyen a damaszkuszi hentesnek"

- jelentette ki Jichák Hercog, a Cionista Tábor és a parlamenti ellenzék vezetője.

A szír kormány tagadja, hogy vegyifegyvert vetett volna be. Vlagyimir Putyin orosz elnök agressziónak minősítette az amerikai rakétatámadást. Az oroszok szerin a nemzetközi terrorizmus a valódi ellenség, és az amerikaiak most veszélybe sodorták egy nemzetközi koalíció lehetőségét. A szír kormány meggyengítése ismét a visszaszorított Iszlám Államnak kedvezhet.