Orbán lezárta az értékelvű politizálást! Már nem kritizálható Kína az emberi jogok miatt

Mindegy, hogy ki adja a pénz - így azért már a letelepedésikötvény-program is érthetőbb.

A globalizáció régi modellje véget ért, "a Kelet felzárkózott a Nyugat mellé", és a világ egy tekintélyes részének elege lett abból, hogy fejlett országok kioktatják például emberi jogokból, piacgazdaságból - mondta az MTI tudósítása szerit a miniszterelnök hétfőn Pekingben, kínai hivatalos látogatását összegző nyilatkozatában.

Orbán Viktor onnan indult ki, hogy véleménye szerint korszakhatárhoz érkeztünk, elvesztette lendületét a globalizáció régi modellje, amely arra épült, hogy a pénz, a profit, a technológiai tudás Nyugaton van, és onnan áramlik "a szegényebb, kevésbé fejlett keleti országokba". Az elmúlt évtizedekben - különösen a legutóbbiban - ez megváltozott: a gazdaság húzóereje nem Nyugaton, hanem Keleten van, pontosabban "a Kelet felzárkózott a Nyugat mellé", technológiai fejlettség szempontjából a keletiek már nem maradnak el a nyugatiaktól, és "igazából legnagyobb mennyiségben pénz ma Ázsiában halmozódik fel", ami "azután megindul visszafelé, Nyugatra".

Ebből azt szűrte le, hogy a világ egy tekintélyes részének elege lett a régi globalizációs formából, mert az két részre, tanárokra és diákokra osztotta a világot, és egyre bántóbb volt, hogy néhány fejlett ország állandóan kioktatta emberi jogokból, demokráciából, fejlődésből, piacgazdaságból a világ nagyobbik részét.

Majd közölte a megoldást is: a Kína által megindított "egy más irányú mozgást" - amit: "Egy övezet, egy út"-nak neveztek el.

Orbán Viktor szerint a kínai modell kifejezetten egymás elfogadására épül, majd idézte a kínai elnököt: "nincs tanár, nincs diák", mindenkinek joga van, a saját társadalmi berendezkedéséhez, kultúrájához, megközelítéséhez, értékeihez. Nem megváltoztatni kell egymást, nem szövetségbe kell tömörülni, hanem "el kell fogadni egymást úgy, ahogy vagyunk", és inkább össze kell kapcsolni ezeket az országokat, népeket, gazdaságokat.

Lehet az egy elnyomó kommunista ország, ha adja a pénzt, akkor tök mindegy, hogy mit művel egyébként otthon, vagy a határain kívül - mondjuk Orbánéknek az olajmonarchiák pénze sem büdös. S a legjobb, hogy ezt nem mi magyarázzuk bele az elmondottakba, hanem vállalja is, hogy az értékek helyett most már csak érdekek mentén politizál (amennyiben, ha azt feltételezzük, hogy értékek nélkül lehet politizálni).

A miniszterelnök ugyanis a magyar gazdaságban is látja a folyamatot, hogy az elmúlt egy-két évben amerikai és európai nagy cégeket Kína-központú multik vásároltak fel, ezért nőtt meg hirtelen a kínai kézben lévő magyar beruházások aránya. "Ez egy teljesen ellentétes mozgás azzal, mint amihez mi hozzászoktunk, illetve amit tanultunk a világgazdaság működéséről" - fogalmazott ezzel kapcsolatban.

Hát, akkor örüljünk annak, hogy erősödik a kínai gazdasági befolyás hazánkban (a szimpla lopáson kívül ezt is szolgálta a letelepedésikötvény-program), és még véletlenül se emeljük fel a hangunkat az emberi jogok mellett.