Ha jó haverja vagy Orbánnak, kaphatsz közbeszerzést a vizes vb projektjeinél

A vizes világbajnokság projektjeire eddig 102 milliárd forintot osztottak ki közbeszerzési úton, ebből 74 milliárdot nyolc hazai nagyvállalkozó kapott. A maradék, kevesebb mint 30 milliárdból hatvan vállalkozás is részesült, ez jól mutatja a rendszer aránytalanságát.

A Magyar Nemzet szerint a nyolc nagyvállalkozóból többen is jó kapcsolatokkal rendelkeznek a kormányzatban, sőt, némelyikük személyesen Orbán Viktorhoz is közel áll.

A legnagyobb nyertes a miniszterelnök régi bizalmasa, Garancsi István, valamint építőipari cége a Market Zrt. Önállóan vagy konzorciumban 43,4 milliárdot kaptak, ez több mint az összes eddig lezárt közbeszerzés negyven százaléka. A második legnagyobb nyertes a Nagy Gábor Lajos féle Penta Általános Építőipari Kft., 7,6 milliárddal. Ők korábban Orbán Győző cégével üzleteltek betonelemekkel.

A harmadik helyet a Szeivolt-család szerezte meg 7 milliárd forinttal, az Épkar Zrt. által. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy ők jó viszonyt ápolnak Orbánékkal, de Mészáros Lőrincékhez is közel állhatnak.

A listán természetesen még megtalálható Kuna Tibor, vagy a nemzet biztonsági cége, a jó öreg Valton Security is.