Több száz millió forint közpénzből újították fel a finoman szólva is kedvező áron bérelt ingatlant

A jó politikai kapcsolatokkal rendelkező Zsidai Zoltán Roy cége által bérelt épület 370 millió forintból újult meg.

Vagy 340-ből. A Hvg.hu által kikért iratokban ugyanis jelentős ellentmondások vannak, az viszont biztos, hogy a vállalkozó által roppant kedvező áron bérelt étterem és szálloda épületét az önkormányzat bőkezű módon újította fel.

Mint ismert, a budai Várban, közvetlenül a Városháza mellett található ingatlankomplexumot nagyon kedvezőnek tűnő áron bérelhet a jó politikai kapcsolatokkal rendelkező Zsidai Zoltán Roy cége. A Kapisztrán téri, két részből, régi és új épületszárnyból álló épületben működik Zsidai Baltazár nevű étterme, a hasonló nevű hotel, de található itt iroda, üzlethelyiség és több lakás is.

Márciusban kiderült, hogy az épülettömbért Zsidai havi 1,71 millió forint plusz áfát fizet, vagyis leosztva havonta 1670 forint/négyzetméterért bérli az éttermet, irodát, üzletet és 5 lakást.

Mindezt ugye a Várban.

2008-ban az önkormányzat sikeresen pályázott a Fővárosi Város Rehabilitációs Alap pályázatán:  2009 februárjában aláírt megállapodással pedig 171 368 000 forint vissza nem térítendő támogatást kaptak az épület felújítására (a 2012-es elszámolás szerint viszont csak 141 346 720 Ft került tényleges felhasználásra – azt nem fejtette ki az önkormányzat, hogy mi lett a 30 milliós különbséggel).

A beruházáshoz az önkormányzat 198 632 000 forint önrészt biztosított. A legérdekesebb, hogy saját bevallásuk szerint a fővárostól kapott pénzből „ténylegesen” ennél kevesebbet használtak fel, mégis azt állítják, hogy az önrésszel együtt összesen 370 milliót fordítottak az ingatlanra. Ha viszont a 171 millióból csak 141 milliót használtak fel, akkor 340 milliónak kellene lennie a végösszegnek.

A kiírás szerint az ingatlanok végleges kialakítását a pályázónak kell vállalnia, itt lett -szintén egyedüli pályázóként - befutó Zsidai cége, a V1 Gasztronómiai Vendéglátóipari Kft., amellyel 2012 novemberében meg is kötötték a bérleti szerződést. Még ebben a hónapban meglett a jogerős használatbavételi engedély, ez azonban a pinceszinten és a földszinten lévő helyiségekre nem vonatkozott. Ezek ugyanis még szerkezetkész állapotban voltak, ezeket az önkormányzat szerint a bérlőnek kellett befejeznie és megszerezni hozzá a használatbavételi engedélyt.

Így lett Zsidaié az ingatlan bérlete 5 évre, amelyhez további 5 év előbérleti jog tartozik - írja a lap.