Hoppá! Orosz kémhajót észleltek az Egyesült Államok partjainál

Meg nem nevezett amerikai tisztségviselők szerint a Viktor Leonov nevű felderítőhajót egy connecticuti haditengerészeti bázis közelében észlelték, a mintegy negyvenezer lelket számláló Groton városkától harminc mérföldnyire délre. Az amerikai felségvizek a partoktól tizenkét mérföldre terjednek ki.

A Viktor Leonov jelenleg nemzetközi vizeken tartózkodik, az idézett tisztségviselő megfogalmazása szerint "ólálkodik". A hajón föld-levegő rakéták is vannak, ám fő feladata üzenetek figyelése és elfogása, valamint az amerikai haditengerészet hanglokátoros képességeinek kifürkészése.

A kémhajó a Barents-tengeren állomásozó orosz Északi Flottához tartozik, s az Egyesült Államok keleti partjainál utoljára körülbelül két évvel ezelőtt észlelték. Akkor egy másik haditengerészeti bázis, a déli Georgia államban lévő Kings Bay bázis közelében volt, ahol - a connecticutihoz hasonlóan - szintén tengeralattjárók állomásoznak. Tavalyelőtt a Viktor Leonovot a kubai fővárosban, Havannában is látták.

A Fox televízió információi szerint az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) arra számít, hogy az orosz hajó a keleti partvidéken végighajózva visszatér a karibi térségbe.

Chris Murphy connecticuti demokrata párti szenátor a hír megjelenése után, szerdai Twitter-bejegyzésében így fogalmazott:

"Oroszország úgy cselekszik, mint ha engedélye lenne kiterjeszteni a befolyását, tesztelni, hogy meddig érhet el. A kérdések nyilvánvalóak: így van-e, és ha igen, miért?".

Az orosz felderítőhajóról szóló információk egy nappal azt követően kerültek napvilágra, hogy Danny Hernandez, az amerikai hadsereg európai parancsnokságának szóvivője bejelentette: néhány nappal korábban orosz repülőgépek megközelítettek egy amerikai rombolóhajót a Fekete-tengeren.