2017. 06. 19. 13:13
MTI nyomán

Kövér, Rétvári, Semjén: a fél Fidesz-KDNP azon gúnyolódik, „milyen jó” a magyar egészségügy

Az évtizedes parlamenti semmittevés szülte kormánypárti fölényeskedő arrogancia 2010 óta nemhogy nem lett megszokhatóbb, de egyre hevesebb intenzitású is. Most éppen az van terítéken, hogy ezek az emberek, akik közkórházat nagyjából húsz éve láthattak utoljára, más országok küldötteinek ecsetelik a magyar egészségügy fejlettségét a kelet-közép-európai országok és Kína egészségügyi minisztereinek hétfői budapesti szakmai konferenciáján.

Kövér László házelnök például ha visszaolvasná azt, amit az MTI a beszédéből feljegyzett, a lelkiismeret legminimálisabb jeleként azonnal kitiltaná magát a parlamenti folyosókról, vagy akár az egész Kossuth térről. Az ugyanis nemcsak a Ház méltóságát, hanem maga az ország méltóságát sérti súlyosan, ha azt mondja,

„a magyar egészségügy képes világszínvonalú teljesítményre”, valamint, hogy „Magyarország 2010 óta nagy lépéseket tett meg az egészségügy területén is”,

mindezt pedig olyan marginális baromságokkal támasztja alá, mint, hogy mit írtak bele az Alaptörvénybe az egészségügyről, vagy éppen hogyan kell a keleti- és nyugati orvoslást vegyíteni a selyemúton való ténfergés közben.

Semjén Zsolt szintén képes volt nagyot alkotni, legalábbis biztosan nagyobbat, mint pártépítés terén: Orbán Viktor helyettese azt mondta,

„ez a konferencia visszajelzés arról, hogy Magyarország egészségügyi teljesítménye nemzetközi téren is figyelemreméltó, és más országoknak is hasznos példát nyújthat”.

Rétvári Bence államtitkár hétfőn a köztévében ugyanezt mondta, elfelejtve, hogy azt nem unatkozó, az esti pálinkázásra gondoló diplomaták nézik, hanem olyan emberek, akik amúgy simán négy-öt órát várnak egy kötözésre A Random Magyar Kórházak egyikében.

Ő úgy fogalmazott, „a magyar egészségügy teljesítményének elismerése, hogy Budapesten rendezik meg” ezt a fórumot, szóval ez nyilván egy kiadott formula, ezt kell most ismételgetniük mindenhol, hátha elhisszük, hogy jó nekünk.