Bánki Erik nem levelet, hanem törvényt írt feleségének

A taopénzek átláthatatlansága fokozódik, még az ellenőrzések is követhetetlenek.

Az Országgyűlés százötven igen és harmincnégy nem szavazattal, öt tartózkodás mellett fogadta el a fideszes képviselő módosító javaslatát, amit lelkendezve kommentált a Nemzeti Sportnak felesége, Bánki Ágnes - írja a Magyar Nemzet.

A rendelkezéssel kibővítették ataopénzekben részesülő látványsportcsoportok körét, így mostmár a röplabda is bekerült a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong mellé. Így a vállalkozások társasági adójuk egy részét mostmár a röplabda sportszervezeteknek is utalhatják.

A lap kitér arra is, hogy milyen visszásságok övezik mind a taopénzek rendszerét, mind az ezek feletti ellenőrzést. 
Rétvári Bence államtitkár egy Sneider Tamás jobbikos képviselőnek adott írásbeli válaszában elárulta, hogy 2011 óta múlt év végéig 394 milliárs forintnyi támogatási kérelmet hagytak jóvá és ebből 320 milliárdot le is hívtak a sportszervezetek. 

ez az összeg kétharmada a teljes magyar felsőoktatás éves költségének, valamint háromszorosa annak, mint amennyit a szociális és gyermekvédelmi intézményrendszerre idén szán az állam.

Rétvári homályosan fogalmazott az elszámolások kérdéséről, ugyanis nem derült ki, hogy 2011 óta 1618 labdarúgó- és 34 vízilabdasportszervezetnél lezárt elszámolások azt jelentik e, hogy az elmúlt hat évben összesen ennyi sportszervezetet ellenőriztek vagy ennyi támogatási programot néztek meg. 

Az Magyar Vízilabda Szövetség csak 2011–2013-ban 566 millió forint értékben tárt fel visszaéléseket tagszervezeteinél, de erről hiába küldött beszámolót az Emmi részére, nem történt előrelépés az ügyben. A kizárások elmaradása miatt pedig még évekig jutottak támogatások ezekhez a sportszervezetekhez is.

A Transparency International (TI) közérdekűadat-igénylésére, amiben arról kért tájékoztatást, hogy mi lett a rosszul felhasznált százmilliók sorsa, azt a választ kapta, hogy 43 vízilabda-sportszervezettől kérték vissza a támogatást, ami viszont kilenccel több, mint amennyinél az elszámolások lezárultak Rétvári szerint.

Úgyhogy valami nem stimmel a számokkal és a rendszerrel sem, de legalább Bánki Erik szerzett otthon egy jó pontot.