Keddre kiderült: már sunnyog a Fidesz a szocikkal hétfőn megkötött paktumról

Sőt, Kósa már azt is tagadta, hogy paktum született.

A Fidesz keddi sajtótájékoztatóját már beárnyékolta, hogy Botka László MSZP-elnök beleköpött a hétfőn főzött közös levesbe, a szegedi polgármester nem kevés fáziskéséssel rászólt a szocialista frakció tagjaira, ne üzleteljenek a kormánypártiakkal.

Sőt, Kósa odáig ment, hogy határozottan tagadta, hogy paktum létét, holott egyik pillanatról a másikra az MSZP előállt egy - a lényegi kérdésben - szó szerint a Fideszével megegyező javaslattal, és bárhogy csűrik-csavarják, az érezhető volt, hogy mindkét párt célja az idén elkezdett jobbikos kampánynak betiltása.

A kormánypárti politikus egyébiránt elmondta,

-a Fidesz egyetért azzal a szocialista javaslattal, hogy a kampányidőszakban a kormányzat ne kampányolhasson (bár emlékezetes, hogy 2014-ben a Fidesz úgymond megvásárolta az Orbán-kormánytól a "a Magyarország erősödik" szlogent - így gyakorlatilag folyamatos volt a kommunikáció). Ezt ugyanakkor kiegészítette azzal, hogy vannak bizonyos államigazgatási szervek, amelyeknek tájékoztatási kötelezettsége van az állampolgárok felé, és azt el kell, hogy lássák, azaz marad egy kiskapu.

-Megfontolják a civilszervezetek kampányolásának a tiltását, de ebben az esetben meg kell vizsgálni, hogy ez sérti-e a szólásszabadságot,

-amivel viszont biztosan nem értenek egyet, az pedig az MSZP által kitalált kampánytámogató szerepkör, ezt alaptörvény-ellenesnek tekintik.

Rákérdeztünk arra, hogy mivel 2015 előtt a Fidesz hirdetett Simicska Lajos plakátfelületein, tervezik-e, hogy részletesen elszámolnak a költségekkel. Kósa erre közölte, a számláikat ellenőrizte az Állami Számvevőszék (ÁSZ), és ők listaáron vásároltak reklámfelületet, és ez az ÁSZ-nál is ellenőrizhető.