Zavar az MSZP-ben: Botka szembement pártjával, hallani sem akar a plakáttörvényről

Eszeveszett kapkodás: tegnap még a Fidesz mellett álltak, ma épp ellenük vannak. Mi lesz holnap?

Az MSZP nem nyújt be semmilyen javaslatot plakátügyben a pénteki rendkívüli parlamenti ülésre - mondta Nyakó István, az ellenzéki párt sajtófőnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Mint korábban jeleztük, a hétfői ötpárti egyeztetésen az MSZP olyan javaslatot tett le az asztalra, amivel gyakorlatilag támogatásukról biztosították a Fidesz plakáttörvényét.

Botka Lászlónak, a párt miniszterelnök-jelöltjének ez nem igazán tetszett: a mai MSZP-s elnökségi ülésen ellenezte az együttműködést, ráadásul konkrétan olyan kijelentéseket tett saját pártjának vezetői felé,

hogy a Fidesz-MSZP összejátszással az MSZP elveszíti ellenzéki párt jellegét.

Botka így szembesült saját pártjával: „az MSZP elveszíti ellenzéki jellegét"

Mint arról beszámoltunk, hétfőn egy ötpárti egyeztetésen az MSZP olyan javaslatot tett le az asztalra, amivel gyakorlatilag támogatásukról biztosították a Fidesz plakáttörvényét a pénteki rendkívüli parlamenti ülésnapra. A törvény a Fidesz jól ismert, személyre szabott gyakorlatára épült: tudatosan azt célozza meg, hogy a Jobbik plakátjait azonnal el lehessen tüntetni az utcákról,ebben pedig az MSZP szövetségre készül lépni a kormánypárttal.

A jelenlegi álláspont szerint tehát az egyre kaotikusabban működő MSZP nem áll a Fidesz mellé pénteken.

Nyakó István mai sajtótájékoztatóján elmondta, Botka László egyértelművé tette a bizottság ülésén, hogy az MSZP nem adhat be olyan törvényjavaslatot az Országgyűlésnek, amely a Fidesz érdekében is állhat, amelyet a Fidesz is megszavazhatna, és arra utasította a pártot, hogy vonja vissza korábbi javaslatát.

Nem lenne meglepő, ha péntekig tovább éleződnének a belső konfliktusok az MSZP háza táján, ahogy persze az sem kizárt, hogy néhány képviselő hiányzik majd a szavazásról, így biztosítva a Fidesz kétharmados többségét. Ebben az esetben azonban Botka László máris csatát veszít - még saját pártján belül is.