Megváltoztatnák az Újpest címerét, máris nagy a szurkolói ellenállás

A címerváltoztatás ötlete az újpesti polgármesternek és az Újpesti Jobbiknak sem tetszik.

„Az elmúlt 132 év alatt többször is volt már a címerben kisebb-nagyobb változás, és ezek a módosítások mindig igyekeztek a hagyományok tisztelete mellett az új kor lendületének is megfelelni. A mai magyar mezőnyben is volt már példa hasonlóra változtatásra, megemlíthetjük a Videotont, az MTK-t, a Haladást vagy a Puskás Akadémiát. Klubunk az új logó készítőit is arra kérte, hogy olyan terveket készítsenek, amelyek megfelelnek a mai modern stílusirányzatoknak, de ugyanakkor tartsák meg azokat a jellegzetes motívumokat, amelyek egyértelművé teszik, hogy azt melyik csapat viselheti a mezén. Fontosnak tartjuk, hogy egy letisztult és tiszteletet ébresztő címer kerüljön fel a lila-fehér szerelésre”

– nyilatkozta az ujpestfc.hu-nak dr. Gyarmati Eszter ügyvezető igazgató.

Hozzátette: az Újpest FC-t a legendái mellett a szurkolói tették naggyá, ezért szeretnének támaszkodni a szimpatizánsok véleményére, vagyis a végső döntést ők hozhatják meg.

„Természetesen az új címerhez egy új hazai mez is dukál majd, amely idén rendkívül különleges lesz, mert a Jomától egy egyedi, csak nekünk tervezett és gyártott lila-fehér csíkos szerelést rendeltünk meg. Az új logóval ellátott egyedi tervezésű mezeket a gyártást követően július 20-án mutatjuk be a nagyközönségnek”

– mondta.

A köztudottan fanatikus szurkoló újpesti polgármester, Wintermantel Zsolt a Facebook-oldalán adott hangot elégedetlenségének a címerváltoztatással kapcsolatban.

„Az Újpest FC jelenlegi vezetése szerint nem jó a címer, nekik valamiért nem tetszik, le akarják cserélni. Az, hogy egyik javaslat silányabb és szánalmasabb mint a másik, nem téma, hisz ízlésről vitatkozni felesleges. Ellenben mi az, ami a régi címerben benne van, de egyik új változatban sem szerepel? Az alapítás éve, és az alapító egyesület neve. Naugye..., erről beszélek már elég régóta!”

- írta a Facebookon. A hozzászólásokból ítélve, egyik verzió sem nyerte el az újpestiek tetszését.

El a kezekkel az Újpest címerétől!

Az Újpesti Jobbik szintén a közösségi oldalon, közleményben reagált a címerváltoztatásra, hevesen támadva a belga tulajdonost, Roderick Duchatelet klubelnököt és dr. Gyarmati Esztert, a klub ügyvezető igazgatóját.

„Az Újpest FC (hivatalos) belga tulajdonosa és kollaboráns ügyvezetőnője úgy gondolják, hogy elvehetik a klubtól a történelmi címerét. Állításuk szerint "a hagyományok tisztelete mellett az új kor lendületének" szeretnének megfelelni. Ezért óvodásokkal és George F. Hemingwayjel rajzoltattak gyalázatos színvonalú logóterveket, hogy azt "szavazásra bocsátva" nyomják le a szurkolók és a sportolók torkán. Olyan vizekre eveznek, ahová még Kubatov sem mert merészkedni, mikor háborúba indult a saját szurkolói ellen. Most itt az idő, hogy az Újpest-szurkolók egységesen lépjenek fel ennek a két őrültnek az ámokfutása ellen! És itt az idő, hogy megszólaljanak a klub egykori legendái is! Takarodjanak Újpestről a klub címerének meggyalázói, legyenek átkozottak a történelemhamisítók!”

- olvasható a Facebookon.

Politika állhat a címerváltoztatás hátterében?

Régóta ismert, hogy háború dúl az UTE és az NB I-es focicsapatot, illetve az Újpest FC-t működtető gazdasági társaság között. Ismert, hogy tavaly az ÚFC a Szusza-stadion felújítási munkálatainak elhúzódása, hiányosságai miatt az UTE-ra mutogatott. De szó volt a tao-támogatások és az utánpótlás-szakosztály körüli vitákról is. A nem is annyira összeesküvés-elméletek szerint a háborúskodás oka az lehet, hogy a Fidesz az UTE-n keresztül próbálja meg ellehetetleníteni az ÚFC-t, és a belga tulajdonost, ezáltal pedig hasonlóan más NB1-es focicsapatokhoz, az Újpestre is rátenné a kezét a kormány. A mostani címerváltoztatás hátterében is felmerült, hogy a régi címer használatát az UTE nem engedélyezte, a balhét pedig most ráverik az ÚFC-re.

Szavazni július 2-án, vasárnap délig lehet. A szurkolóknak a legszimpatikusabb logó betűkódját a cimer@ujpestfc.hu-ra kell elküldeniük. A Ferencváros elleni derbire öt, étel-italfogyasztást is magában foglaló VIP-jegyet is kisorsolnak a választók közül.