A hatalom ára

Múlt héten, még a kétharmados plakáttörvény feles többséggel történt elfogadása előtt kérdezte egy barátom, hogy szerintem meddig képes elmenni a Fidesz a hatalom megtartásáért. 

Már akkor is azt mondtam, de a kormánypártok pénteki gátlástalanságát figyelembe véve most pláne azt mondom, hogy szerintem bármeddig. Nincs határ. Sem politikai, sem erkölcsi, sem semmilyen.

Határ nincs, csak egy cél mindfelett: bármi áron megakadályozni, hogy egy olyan párt (jelen esetben a Jobbik) kerüljön kormányra, amelyik eddig még nem volt. Valaki, aki az elmúlt negyedszázad legjobban kiüresített kampányígéretét, az elszámoltatást tartalommal tölthetné meg, hogy végre megtudhassuk, ki hogyan és mennyit lopott el a közösből. De nem csak egyszerűen meg kell tudni, hanem mint egy rendes jogállamban, le kell sittelni, akiről bebizonyosodik, hogy bűncselekményt követett el. Nem kamuból eljárásokat indítani, aztán megszüntetni a nyomozást. Vagy gyenge vádiratokat összehozni, és bizonyítottság hiányában felmenteni a tolvajokat. 

A Fidesznek semmi nem lesz drága, hogy megússza a valódi elszámoltatást. Minél jobban fenyegetve érzik majd a 2018-as választási győzelmüket, annál inkább fogják elveszíteni a mértéket a Jobbik elleni harcukban.

Évek óta egy dolog tartja hatalomban Orbán Viktort: egy amúgy is nagyon súlyos problémát, a migrációt a végletekig kimaxolva táplálják a félelem tüzét az emberekben, elképesztő médiatúlsúlyuk segítségével elhitetve velük, hogy csak a Fidesz képes megvédeni őket a pusztulástól, csak Orbán Viktor képes szavatolni a biztonságukat.

Ha a kormánypárt által belső használatra elkészített felmérések majd azt mutatják, hogy komolyan veszélybe kerülhet a választási győzelmük,

nem lesznek restek a félelem tüzét országhatáron belüli események generálásával is táplálni.

A Fidesznek minden eszköz rendelkezésére áll ahhoz, hogy kreáljon néhány utcai balhét, amit jól felfújva a Jobbik nyakába varrhatnak. És akkor a Tv2-től a Riposton át a Lokálig üzenhetik:

"Tessék, nézzétek, a Jobbik lángba borítaná az egész országot. Ezt akarjátok? Ha nem, akkor lehet húzni az ikszet a Fidesz mellé."

Azok után, hogy a kormánypártok a saját alaptörvényüket is szembeköpve verték át a plakáttörvényt az országgyűlésen, fenntartom annak lehetőségét, hogy Orbán Viktor és csapata mindenre képes lesz, hogy megtartsa hatalmát. Aztán legfeljebb tévedek. Remélem, hogy tévedek.