A fapados magyar kiberháború kacifántosabb, mint gondolná

Egészen szürreális történettel örvendeztethetjük meg kedves olvasóinkat.

Aki látta az Oscar című filmet, és fel van vértezve a bugyis, drágaköves és pénzes táskák követésében, annak könnyebb dolga lesz, ha nem szeretné elveszíteni a fonalat ebben az igazán szürreális történetben. Zs-kategóriás krimik kedvelői előnyben. 

A cselekmény ott kezdődik, hogy több településhez is közérdekű adatigénylésekkel fordult egy bizonyos dunakeszi illetékességű Varga Zoltán, aki jobbikos önkormányzati képviselők munkájáról érdeklődött. Ez önmagában teljesen rendben is lenne, hiszen fontos az átláthatóság, és ezzel a lehetőséggel bárki élhet. Ez csak azért hírértékű, mert Varga Zoltán nem létezik. 

Pontosabban létezik egy Varga Zoltán, aki Dunakeszi jobbikos országgyűlési képviselőjelöltje, önkormányzati képviselője. Csakhogy ő vajon miért nyújtana be saját párttársaival kapcsolatban közérdekű adatigénylést, amikor akár közvetlenül is megkérdezhetné őket? Érdeklődésünkre kiderült, hogy szó sincs róla, ő adatigényléseket nem nyújtott be, bár egyértelműen megtévesztő az email-cím, amellyel elküldték azokat: vargazoltan.dunakeszi@gmail.com.

Előfordulhat persze, hogy valaki véletlenül pont az ő nevét és városát tartalmazó email címet hoz létre, és azzal ad be adatigényléseket, hiszen a törvény nem tiltja, hogy ezt akár álnéven is meg lehessen tenni. Igaz, ha nem kapja meg a kért adatokat, akkor perrel így nem élhet, hiszen egy álnév nem számít jogi személynek. Viszont ne vesszünk el a részletekben, a koncentráció most különösen fontos. 

Ismerve a helyi viszonyokat, az igazi Varga Zoltán azonban másra gyanakodott. Szerinte valaki kifejezetten őt akarja ezzel kellemetlen helyzetbe hozni. Így hát nyomozni kezdett, amelynek első lépése az volt, hogy a nevére létrehozott email címre megpróbált belépni. Miután természetesen a jelszót nem tudta, így belépési segítséget kért a Gmailtől. A rendszer fel is ajánlotta, hogy elküld egy ellenőrző kódot, ha beírja az email regisztrálásakor megadott telefonszámot, amelynek utolsó két számjegyét segítségül fel is fedte számára. A meglepetés pedig itt jött, ugyanis megnézve a Dunakeszin élő ismerősei telefonszámát, rábukkant arra, hogy a polgármesteri hivatal kabinetvezetőjének, Sipos Dávidnak pontosan így végződik. Beírta hát a teljes számot, és kiderült: helyes, ezzel a telefonszámmal lett regisztrálva az email. 

Természetesen belépni nem tudott, hogy megnézze a fiók levelezését, hiszen a kódot a Gmail elküldte a megadott telefonszámra. Ekkor megpróbálta felhívni az egyébként Fidesz-tag (és korábbi Fidelitas-elnök) Sipos Dávidot, aki nem vette fel a telefont, viszont a történet tovább folytatódott. Nem sokkal később ugyanis meg akarta mutatni egy ismerősének, hogy mire bukkant, ekkor azonban már a telefonszám helyett egy másodlagos email címet ajánlott fel a rendszer. Már jelentősebben kisebb megdöbbenésére a si*****@gmail.com cím bukkant elő, amelyből nem volt nehéz korábbi levelezéseit áttekintve kikövetkeztetnie, hogy a csillagok helyén Sipos Dávid melyik email címe bújik meg. 

Itt kapcsolódtunk be a történetbe, és felhívtuk a kabinetvezetőt, hogy mit szól mindehhez. Amikor bemutatkoztunk, jelezte, hogy nem hall minket rendesen, hívjuk vissza. Hiába hívtuk, órák múlva értük csak el, akkor viszont ismertettük vele, hogy mik derültek ki eddig. "Most hogy mondja, kaptam is délelőtt valamilyen jelszavakat, hatjegyű számok voltak benne, valamilyen Google-emlékeztető" - erősítette meg, hogy tényleg az ő telefonszáma van összekapcsolva a postafiókkal. 

Eleinte nem értette, hogy pontosan mi is történt, és hogyan működik az ilyesmi, majd azt kezdte magyarázni, hogy bárki telefonszáma hozzáadható egy újonnan létrehozott email címhez. Elmondtuk neki azt is, hogy nem sokkal azután, hogy sms-ben ellenőrző kódot kapott a telefonjára, a telefonszám helyett már másodlagos email címet ajánlott fel a fiók, és az szintén az ő email címe. Erre azt felelte, hogy biztos, aki csinálta a fiókot, kapott egy értesítőt arról, hogy valaki be akart lépni a fiókjába, és ezután módosíthatta a telefonszámot a másodlagos email címre. 

"Ha valaki be akar keverni engem egy politikai balhéba azzal, hogy megadja az én telefonszámomat és email címemet, akkor megteszem a szükséges lépéseket" - hangsúlyozta, majd később hozzátette, hogy "ilyenkor a filmekben szokták mondani, hogy az ügyvédem nélkül nem mondok semmit, lehet, hogy most nekem is ezt kellene".

Ezután ismét felvettük a valós Varga Zoltánnal a kapcsolatot, hogy megbeszéljük vele a fejleményeket. Javasoltuk, hogy beszéljenek egymással, ami meg is történt, a jobbikos képviselőnek is megerősítette a fideszes kabinetvezető, hogy nem tud semmit a dologról, és neki is elmondta a teóriáját, hogy talán egy harmadik párt keze lehet a dologban. 

Itt már-már úgy tűnt, hogy csonkán ér véget a történet, amikor is Varga Zoltánnak eszébe jutott egy kiváló tisztázási lehetőség: felhívta Sipos Dávidot, hogy az emailben kapott kódot adja meg neki, és akkor azzal ő belép a titokzatos email címbe, hátha talál valami bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy kihez lehet köthető. Ez már az esti órákban volt, így Sipos azt mondta, hogy rendben, csak még el kell intéznie egy családi ügyet, és utána megcsinálhatják. Csakhogy erre már nem került sor, az email címet ugyanis nem sokkal később egyszerűen törölték. Vissza lehetne állítani, de ahhoz megint csak a Sipos Dávid telefonszámára küldött kódra lenne szükség. Hívtuk, hogy elkérjük, de sajnos már nem értük el.

A létező Varga Zoltánt viszont igen, aki adott egy kis összefoglalást a helyi viszonyokról. Megtudtuk tőle, hogy miközben Dunakeszin az MSZP hagyományosan együttműködik a Fidesszel - legutóbb éppen a polgármester és az alpolgármester hat-hathavi jutalmát szavazta meg lelkesen az MSZP képviselője -, a Jobbik az egyetlen valós ellenzéki párt a képviselő-testületben. 

"Mindent meg is teszünk azért, hogy feltárjuk a gyanús ügyeket. Feljelentésemre nyomoz immár több mint egy éve a rendőrség a város történetének legnagyobb korrupciógyanús ügyében, emellett közérdekű adattal való visszaélés, okirattal való visszaélés és személyes adattal való visszaélés miatt is" - emelte ki a jobbikos önkormányzati képviselő, aki a 2018-as választásokon országgyűlési képviselőjelöltként is megméretteti magát.

"A városi közpénzből fizetett hírportál folyamatos lejáratási kísérletei miatt legutóbb éppen ellene nyertem pert, fentiekből kiindulva tisztában vagyok vele, hogy a városvezetés szemében nem én vagyok a legnépszerűbb ember. Azonban a városi közélet lassan minden vállalható szint alá süllyed: a legutóbb a képviselő-testület nyilvánossága előtt, a városi televízió élő adásában értekezett az alpolgármester a családomról és a magánéletemről, most pedig itt ez az emailcímes történet. Amikor a Jobbik képviselőjelöltje lettem, tisztában voltam vele, hogy mit vállaltam és az ilyesmi ezzel jár. Folytatjuk tovább, amit vállaltunk: a városi közélet megtisztítását" - tette hozzá.

Következtetéseket most mi nem vonnánk le, a rejtély bekerül a fapados magyar kiberháborúk történetének X-aktái közé. Egy biztos: a rejtélyes email cím megszűnése után most már hiába küldik vissza az önkormányzatok a közérdekű adatigényléseket, azt már senki nem kaphatja meg. 

Dunakeszin egyébként nem ez az első közérdeklődésre számot tartó eset, amely furcsa netezési szokásokhoz fűződik. Ráadásul akkor, 2013-ban is feltűnik Sipos Dávid egyik (egyébként @fidesz.hu-ra végződő) email címe abban a levélben, amelyet a Vastagbőr tett közzé, és amelyben az olvasható, ahogy Bajnai Gordon látogatása miatt szervez tüntetést a helyi Fidesz. Csakhogy a lelkes mozgósítás nemcsak azért röhejes, mert ilyen transzparens-javaslat szerepelt benne: "Gyilkos a humorod! (+ rajzoljatok libát a transzparensre, hogy érthető legyen)". Hanem mert a tagság/szimpatizánsok helyett sikerült kiküldeni egy városi, pártfüggetlen címlistára, amely miatt elnézést is kértek később: "A levélnek ezt a változatát egy szűkebb baráti társaságnak szerettük volna elküldeni. A technika ördöge azonban megtréfált minket."

Úgy látszik, a technika ördöge visszatért.