Az MSZP is csatlakozik a kezdeményezéshez: megfosztási eljárás indulhat Áder ellen

Szerintük a Jobbik nem a szólásszabadságért áll ki, de azért aláírják a kezdeményezést.

Miután Áder János aláírta a plakáttörvényt, a Jobbik bejelentette: megfosztási eljárást kezdeményez a köztársasági elnökkel szemben, mert szerintük a törvény aláírásával méltatlanná vált az államfői feladatok ellátására.

"Áder János nem Magyarország, hanem Orbán Viktor köztársasági elnöke, aki akár az alaptörvény megsértésére, a szólásszabadság korlátozására is képes, hogy védje az Orbán-rezsim korrupcióját"

- írták közleményükben.

Az alkotmány szerint az alaptörvényt vagy tisztsége gyakorlásával összefüggésben valamely törvényt szándékosan megsértő, illetve a szándékos bűncselekményt elkövető köztársasági elnökkel szemben az országgyűlési képviselők egyötöde indítványozhatja a tisztségtől való megfosztást.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: Botka Lászlóval, az MSZP miniszterelnök-jelöltjével együtt arra kéri a párt frakcióját, hogy az MSZP képviselői támogassák a megfosztási eljárást.

Bár a szocialisták szerint a Jobbik csak Simicska és a saját érdekeit védi, egyetértenek azzal, hogy Áder méltatlanná vált a posztja betöltésére.

Ha elindul az eljárás, a köztársasági elnök elmozdításához a képviselők kétharmadának támogatására van szükség, így az ügynek inkább szimbolikus jelentősége van, megfosztási eljárást ugyanis még sosem kezdeményeztek magyar köztársasági elnök ellen.