"Bennünket nem fenyeget a veszély, hogy fültőtől elvágják a torkunkat"

Lengyel: "A nemfideszes és valóban független polgármestereket felbátorítja egy ilyen ítélet"

Jó, hogy nemcsak fideszes polgármesterek vannak, hanem olyanok is, akik szembe mernek szállni a basáskodó, önkormányzatokat kizsákmányoló állammal – reagált Lengyel Róbert siófoki polgármester (független), a Magyar Polgármesterek Közösségének (MPK) elnöke Budaörs minapi  pernyertességére az állammal szemben.

A Fővárosi Törvényszék a Budaörstől 2017. januárja és áprilisa között elvont 765 millió forint szolidaritási hozzájárulás és kamatainak megfizetésére kötelezte a magyar államot; a május és december között kifizetett összegekről 2018. januárjában hoz döntést a bíróság. Budaörs azért indított kártérítési pert, mert álláspontja szerint az állam jogtalanul vont el tőle iskolafenntartásra 2,1 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást, hiszen a város korábban csak évi 700 milliót költött iskolái működtetésére. Az egész országban 21 milliárd forintot kíván beszedni az állam, a települések adóerőképességének arányában. Budaörstől tehát azért von el ilyen sokat, mert sok a helyiadó-bevétele.

Ha egy fideszes polgármester szembe menne az állammal, annak "fültőtől elvágnák a torkát", ezért kellenek olyanok, aki szembe mernek szállni, ezért illeti köszönet a többiek nevében is a budaörsi polgármestert – mondta Lengyel Róbert.

"Egy ilyen bírósági döntés, még ha részítélet is, erőt ad és arra bátorít bennünket, nemfideszes és valóban független polgármestereket is, hogy mi is szembeszegüljünk, amennyiben igazságtalan állami elvonást észlelünk. Az önkormányzatok eljelentéktelenítése, kiüresítése az elmúlt években folyamatos, lenne mit megkaparni..."

Lengyel szerint városa, Siófok sem áll rosszul adóerősség szempontjából, azaz magas az egy főre jutó helyiadó-bevétel, vagyis az elvonás feltehetően Siófok esetében is több az iskolaműködtetés valós költségénél.

Ha látunk rá egy fikarcnyi esélyt, mi is perre megyünk a pénzünkért

– szögezte le a városvezető.

A Fővárosi Törvényszék szerint "kizárólag sarkalatos törvényben lehetne az önkormányzatot közteherviselésre kötelezni a saját bevételei terhére. A szolidaritási hozzájárulást kizárólag az önkormányzatoknak járó, központi költségvetési finanszírozásból lehetne elvonni, az önkormányzatok saját bevételeinek terhére nem."

Lengyel Róbert MPK-elnök a nyári főváros, Siófok polgármestereként megjegyezte azt is: anno az állam akkor is a hozzákerült iskolafenntartási feladatok költségeire hivatkozott, amikor csökkentette a turizmusból élő települések számára igen fontos idegenforgalmiadó-kiegészítést. E hozzájárulás (elismerve azt, hogy a frekventált települések számára az turisztikai szezon, a vendégfogadás feltételeinek biztosítása többletkiadásokkal jár) kezdetben, sok éve minden vendégéjszaka után helyben beszedett adóforint mellé két forint volt, majd másfélre csökkent, idén januártól pedig már csak egy forint.

Wittinghoff Tamás budaörsi polgármester azt mondta a Magyar Narancsnak: „Fortélyos félelem igazgat. Járt nálam olyan polgármester, aki elmondta, hogy nagyon szurkol, de nekik most pályázati pénzek forognak kockán, ezért nem merik beperelni a magyar államot. Beígérnek fejlesztéseket az önkormányzatoknak, és egyúttal figyelmeztetik őket, hogy ha nem viselkednek megfelelően, ne számítsanak semmire. Ezek az eszközök egy demokratikus jogállamban elképzelhetetlenek”.

Ahogy a területfejlesztési pályázatok első eredményei lassan napvilágra kerülnek, úgy lehet hallani több felől, hogy a fideszes települések sokat, a nemfideszesek jóval kevesebbet nyernek. Csak a közeli napokban a nemfideszes vezetésű Ajkáról és Sellyéről lehetett hallani ilyen panaszokat. Gémesi György gödöllői független polgármester, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖOSZ) elnöke a napokban arról beszélt: ma úgy lehet jó eséllyel uniós, vagy egyéb támogatáshoz jutni, ha az adott település polgármestere jóban van a kormánypárt helyi erős emberével, jellemezően az országgyűlési képviselővel. Aki pedig szólni mer, vagy ellenvetése van, az könnyen „büntetésben” találhatja magát. Hovatovább a „helyi kiskirályok” bólintanak ma már arra is, hogy hol kátyúzzanak és hol ne.

Siófokot is büntetik a döntéshozók amiatt, mert 2014-ben merészelt nemfideszes polgármestert választani? – kérdeztük Lengyel Róberttől, aki azt felelte:

A számunkra nagyon fontos ipari parkos pályázatunkkal kapcsolatban még nem született döntés. Japán befektetők jártak Siófokon a közelmúltban és hiába szeretnénk, nem tudunk nekik mit mondani. Ipari parkos és testvérvárosi szerződést készítettünk elő velük, mert városunkat befektetésre alkalmasnak találták. A hosszúra nyúló magyaros döntési folyamat feléjük nyilván ismeretlen. Attól is lehet egyébként tartani e késlekedés miatt, hogy hamarosan egyszerre látnak napvilágot a pályázati eredmények, és ott lesz rá a pénz, de nem talál majd minden nyertes kivitelezőt, mert kevés a szakember az iparban és mindez majd jól felveri az árakat is...