Hol van az átvert diákmelósok pénze?

Mennyi diákot károsított meg a szocialista Czeglédy Csabához köthető diákmunka-közvetítő cég?

Farkas Gergely országgyűlési képviselő, a Jobbik Ifjúsági Tagozat elnöke szerint erkölcsi értelemben is vállalhatatlan, hogy valaki az első jövedelmüket megszerezni próbáló fiatalokat, tanulókat átverve nyerészkedjen.

Visszataszító, hogy valaki az eleve lefölözött és brutálisan nyomott béreket sem fizeti ki az egyetem vagy főiskola mellett munkát vállalók részére – fogalmazott hétfőn kiadott közleményében.

Emellett az sem elhanyagolható – ha igazak a sajtóhírek –, hogy Czeglédyék több milliárd forinttal károsították meg a Magyar Államot adócsalással, s külföldre menekítették vagyonuk egy részét. Simon Gábor, az MSZP egykori elnökhelyettesénél már láttunk hasonló műveletet, aki szintén külföldi számlákon tárolta ismeretlen eredetű, adózatlan vagyonát – tette hozzá.

Czeglédy Csaba ügyvéd, a baloldal szombathelyi városi képviselője előzetes letartóztatását a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója június közepén rendelte el. A gyanú szerint Czeglédy, aki egy - a többi között számos magyarországi multinacionális cégnek diákmunkásokat közvetítő - szombathelyi székhelyű gazdasági társaság vezetője, társaival együtt egy többszintes céghálót működtetett, hogy így kerüljék el a közterhek megfizetését. A bűncselekmények következtében az állami költségvetést több mint hárommilliárd forintos vagyoni hátrány érte.

A Jobbik úgy véli: a megkárosított diákoknak azonnali jóvátétel jár, és az elmaradt bérük mellett a bérgaranciából történő kárpótlás is megilleti őket.

„Elvárjuk a kormánytól a diákokat érintő visszaélések teljes felszámolását és a diákmunka-szabályozás szigorítását, hogy ne fordulhasson elő még egyszer ilyen aljasság. Az illetékes hatóságoktól pedig a teljes körű kivizsgálást és elszámoltatást reméljük, de ne úgy, ahogyan a fideszes korrupciós ügyekben megszokhattuk, hanem gyorsan, igazságosan és törvényesen!” - áll Farkas Gergely közleményében.