Egyre mélyebbre taszítja a háború Jement: a világ legnagyobb kolerajárványa tombol

Iszmail Uld Sejk Ahmed arra kérte a jemeni konfliktusban részt vevő összes felet, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt a béke megteremtése érdekében.

"Kifogásaik elfogadhatatlanok, magyarázataik nem meggyőzőek, különösen akkor, amikor a megoldás nyilvánvaló.

Még van esélye a béke megteremtésének, a politikai vezetésnek azonban fel kell ismernie, hogy a háború folytatódása csak további veszteségekhez vezet emberéletben és anyagiakban, és tovább bonyolítja az ország jövőjének fontos kérdéseit" - mondta a különmegbízott.

Stephen O'Brien, az ENSZ humanitárius ügyekkel foglalkozó főbiztosa arra kérte a BT-t, hogy gyakoroljon sokkal nagyobb nyomást a háborús felekre a béke érdekében.

Hétfőn a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) közölte, hogy Jemenben

meghaladta a 320 ezret a feltehetően kolerában megbetegedettek száma

a járvány április 27-i kitörése óta, a halálos áldozatoké pedig elérte az 1740-et. Robert Mardini, az ICRC közel-keleti igazgatója szerint naponta átlagosan hétezer újabb koleragyanús esetet jegyeznek fel az egészségügyi hatóságok az országban. Habár a legsúlyosabban érintett régiókban az elmúlt hetekben felére csökkent a megbetegedések száma, és a járvány terjedését sikerült lelassítani, a betegek száma rohamosan megnőtt az ország több más részén.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a WHO május közepén kiadott jelentése szerint az összeomlás szélén áll a jemeni egészségügyi rendszer, amelyet jelentősen meggyengített az országban több mint két éve tartó polgárháború, és a háborús bűncselekmények garmadáját eredményező szaúdi beavatkozás. 

A teljes lakosság kétharmada, mintegy 19 millió ember humanitárius segélyre és oltalomra szorul.

Mintegy 10,3 millió embert éhínség fenyeget, és 14,5 millióan nem jutnak hozzá ivóvízhez sem.

Az ország kórházainak kevesebb mint 45 százaléka tudja ellátni a betegeket, de még a működőknél is súlyos gondok vannak, nincs elég gyógyszer, orvosi műszer és orvos sem. A gazdasági válság miatt mintegy 30 ezer egészségügyi dolgozót csaknem egy éve nem fizettek ki, őket az ENSZ úgynevezett ösztönző kifizetésekkel igyekszik bevonni a járvány ellen folytatott egészségügyi kampányba.

A humanitárius katasztrófa egyik fő oka a Szaúd-Arábia által bevezetett blokád és a 2015 tavasza óta zajló fegyveres beavatkozás. A Jemeni Civil Szövetség már másfél éve közzétett jelentésében is 262 megsemmisült, vagy erősen megrongálódótt kórházról, iletve egészségügyi intézményről ír.