Elveszik a munkát? Ukrán, török és moldáv cégek jelentek meg a magyar építőiparban

Koji László a lap keddi számában török, moldáv és ukrán társaságokról tett említést. A szerkezetépítési szakmunkák esetében év eleje óta tapasztalható az egyre erősödő jelenlétük, elsősorban a fővárosban, ahol a legnagyobb a kapacitáshiány.

Az ÉVOSZ elnöke kitért arra is, hogy az elmúlt egy évben rendkívül felértékelődött az élőmunka: a különböző szakipari munkák területén 25 százalék körül emelkedtek a bérek tavaly nyárhoz képest, de bizonyos esetekben - például a gépészeti szakmunkáknál - a 30 százalékos emelkedés sem ritka.

Koji László szerint elsősorban a mélyépítési munkálatok - közúti és vasúti fejlesztések - húzzák az ágazatot, de számottevő a bővülés az ipari és a lakóingatlanok esetében is.

Az építőipari termelés idén el fogja érni a 2200-2300 milliárd forintot, ami a válság előtti utolsó erős év, 2006 teljesítményének felel meg - mondta. Megjegyezve: tíz évvel ezelőtt 55 ezerrel több munkavállalóval sikerült elérni ezt a teljesítményt, ám a technológiai fejlődésnek köszönhetően ma már „csak” mintegy 12 ezer ember hiányzik erről a területről, ahol jelenleg körülbelül 280 ezren dolgoznak. A szakember szerint a hiányzó munkaerő jelentős részét elsősorban további modernizálással kellene pótolni, ezért azt szorgalmazzák a kormánynál, hogy nyissanak pályázati forrásokat eszközbeszerzésre.