Rákkal küzd az Orbánt bíráló politikus

Rosszindulatú agydaganatot találtak John McCain arizonai republikánus szenátornál.

A mostani beavatkozást elvégző híres Mayo klinika orvoscsoportja szerdán este közleményben jelentette be: glioblasztomát, a rosszindulatú agydaganatok egyik agresszív formáját diagnosztizálták, a vérrög is emiatt alakult ki. A daganatot eltávolították. McCain irodája szintén közleményt adott ki, amelyben tudatta, a 80 éves politikus hangulata jó, és Arizonában, a családja körében lábadozva bizakodik, hogy a várható kezelések hatásosak lesznek.

Meghan McCain, a szenátor lánya - aki a Fox televízió egyik kommentátora - közleményben szögezte le, hogy édesapját "a rákbetegség sokféle módon érintheti, de megadásra soha nem kényszerítheti őt". 

Együtt érző nyilatkozatok és közlemények sora jelent meg szerdán este a hír hallatán. Donald Trump a maga és a hitvese nevében kívánt mielőbbi gyógyulást.

"John McCain szenátor mindig is nagy harcos volt. Gyógyulj meg hamar!"

- fogalmazott közleményében az amerikai elnök.

Elődje, Barack Obama - aki a 2008-as elnökválasztáson legyőzte a republikánusok elnökjelöltjeként az elnökségért induló McCaint - "amerikai hősnek" nevezte a szenátort és közleményében azt írta: a legremekebb harcos, akivel találkozott. "A rákbetegség nem tudja, mire vállalkozott, küldd el a pokolba, John!" - olvasható Barack Obama közleményében.

McCain jelenleg a szenátus fegyveres ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke, s olyan politikusként tartják számon, aki kimondja, amit gondol és mindig képes a demokratákkal együttműködve kétpárti megállapodások kikovácsolására is. 

A vietnami háborúban McCain repülőgépét lelőtték és őt 1967 októberétől 1973 márciusáig vietnami fogságban tartották, megkínozták és magánzárkában különítették el. Visszautasította, hogy előbb bocsássák szabadon őt, mint a többi amerikai katonát. Ekkortól tartják őt az amerikai nemzet hősének.

McCain 2014-ben több alkalommal élesen bírálta Orbán Viktor rendszerét. Úgy nyilatkozott, hogy a magyar kormányfő és csapata hatalomra jutásuk óta

"antidemokratikus alkotmányos változásokat"

léptettek életbe, "korlátozták" a magyar bíróságok függetlenségét, civil szervezeteken "ütöttek rajta", a civil társadalmat "üldözték", a sajtószabadságot "megnyirbálták", és sok más is történt. A szenátor megjegyezte azt is, hogy ezek a lépések veszélyeztetik az intézményi függetlenség, valamint a fékek és egyensúlyok elveit, amelyek a demokratikus kormányzás ismertetőjelei. Úgy fogalmazott: “mély nyugtalansággal töltöttek el a demokratikus normák magyarországi eróziója miatt.”