A „Palik-villát” nem bontják le, ugye?

Újabb patinás villa kerülhet veszélybe Siófokon, de az önkormányzat már lajstromozza a védendő értékeket.

Századelős balatoni villát is le lehet ma már bontani ötvenezer forint bírság megfizetése fejében – hála a Fidesz-kormány jogszabályenyhítésének – ,azután épülhet a helyére a jól jövedelmező apartmanház, a sokadik a sorban. Siófoki történések nyomán vontuk le ezt a következtetést, a balatoni város főépítésze mindazonáltal reméli, nem teremtett precedenst a villabontásra a Balaton-közeli, Köztársaság utcában állt villa közelmúltbéli eldózerolása, amivel korábban már foglalkoztunk. Az újabb villabontás lehetősége a Palik László, Marsi Anikó páros siófoki ingatlana kapcsán vetődött fel; hónapok óta árulják egykori siófoki ingatlanukat 310 millió forintért és az egyik bulvárlapban azt mondta egy ingatlanforgalmazó: megérné elbontani és társasházat építeni a helyére.

Ami tény, hiszen a Köztársaság utcában állt villa tulajdonosát is a siófoki önkormányzat csupán azért tudta megbírságolni (50 ezer forintra és nem többre), mert településképvédelmi bejelentést kellett volna tennie, lévén, hogy bár az épület nem volt védett, a környék településvédelem alatt áll. Ugyanez a helyzet a „Palik-villával” is a Batthyány utcában, melyet a tévés házaspár beköltözése előtt korhű módon állítottak helyre. Eredendően Vágó Pál festőművészé volt, az akkor parcellázott tópart első villáinak egyike, az 1800-as évek végéről.

S hogy miért nem volt védett a Köztársaság utcai villa és miért nem védett az első siófoki nyaralóingatlanok egyike? Molnár Árpád, Siófok főépítésze (1990 és 94 között polgármestere) azt állítja: 2005 után csökkent le vészesen a védett ingatlanok száma a városban az akkori képviselő-testület döntései nyomán; míg a kilencvenes években még 110, 2005 után már csak 18 védendő építészeti értéket tartottak nyilván Siófokon…„Az építészeti értékek védelme helyett nyilván más érdekek kerültek előtérbe” – így Molnár. Éppen a Köztársaság utcában a védelem alól „felszabadított”, majd értékesített és eldózerolt villák helyén ma már több apartmanház is áll.

Ezért is abszurd, hogy nemrég a Somogy megyei közgyűlés ülésén Balázs Árpád fideszes képviselő, korábbi siófoki polgármester (1994-2014) arra kérte a megyei főépítészt: nézzen utána, a jelenlegi polgármester, illetve a városháza hozzájárulását adta-e a Köztársaság utcai villa elbontásához? Erre mondja Molnár Árpád: Balázs expolgármester rossz helyen keresgél, hiszen egyrészt teljesen nyilvánvaló, hogy sem ő, sem Lengyel Róbert polgármester nem tudott a bejelentés nélküli villabontásról, továbbá éppen a korábbi képviselő-testületek döntései, majd a Fidesz-kormánynak az építési szabályokat enyhítő közelmúltbéli intézkedései tették lehetővé, hogy „ma már szinte mindenki azt bont le, amit akar”…

A főépítész hangsúlyozza: éppen hogy helyre kívánják hozni a múlt vétkes mulasztásait, amíg még van mit megvédeni.

„Új örökségvédelmi nyilvántartást készítünk. Járjuk a várost és a már 140 olyan építészeti értéknél tartunk, amely bekerülhet az új értéktárba. Ilyen az egykori Vágó-villa is.”

Karinthy és Rejtő pizsamában

Jó hír, hogy legalább már a Karinthy-villa nem eladó Siófokon. Négy éve az országos sajtó is cikkezett róla, hogy 114 millió forintos kikiáltási áron verte dobra a város azt a villát, ahol Karinthy Frigyes 1938. augusztusában meghalt. A 130 éve, 1887. június 25-én született író kedvelt nyaralóhelye volt a siófoki Vitéz-panzió, ezért és halála miatt maradt rajta később, hogy „Karinthy-villa”.

Ezen a bizonyos augusztusi napon ebédkor még jól összeveszett párjával, Arankával – emlékszik vissza az unoka, Karinthy Márton színházigazgató a SiópArt című, 2015-ben egy számot megélt siófoki kulturális folyóiratban –, majd felment a szobába olvasni és amikor lehajolt, hogy kifűzze a cipőpertlijét, előre bukott. Agyvérzés. „Siófokra valahogy kevésbé értek el a vészjósló hírek. Apám mesélt ezekről a siófoki nyarakról. Pest szellemi élete áttevődött a Balaton partjára. Szinte a teljes slepp, akikkel Karinthy együtt volt a Hadik és a Centrál kávéházban. Fennmaradt olyan fénykép is, amin Salamon Béla és Rejtő Jenő pózol Karinthy Fricivel, pizsamában. Frici halálával valami menthetetlenül véget ért. A családnak és az országnak is. Ezután következett, hogy apám zsinegüzletbe állt, Arankát pedig elvitték Auschwitzba...”

A villa 2013-ban végül nem kelt el, mostanra visszaköltözött az ingatlanba a siófoki önkormányzat családsegítő központja.