Akkor se CT! Kisvasút!

Hivatalos: a kormány közel 8,5 milliárd forintot fordít kisvasútfejlesztésre.

A Magyar Közlöny tegnapi számából kiderül, hogy a kormány közel 8,5 milliárd forintot fordít kisvasútfejlesztésre.

Ahogy az a Magyar Nemzet cikkéből is kiderül, ebből az összegből fedezik többek közt a Bicske–Felcsút Puskás Akadémia szakasz megtervezését, és az Alcsútdobozi arborétum–Vértesacsa szakasz megvalósítási tanulmányát is. A Vál-völgyi Kisvasút Bicske–Lovasberény közötti, eddig el nem készült szakaszainak kivitelezését a II. ütemben valósítják majd meg, amelyhez pótlólagos költségvetési forrást biztosítanak.

Kakukktojás

A legtöbb esetben nagyon is szükséges a plusz forrás, egyedül Orbán játékvasútja a kakukktojás; ebből a pénzből fejlesztik a nyíregyházi vonalat is, vagyis újraindítják azt, amiért már régóta küzdenek a helyiek. Emlékezetes, onnan vitték el a járműállomány egy részét Felcsútra.

Hogy lássuk, ez mekkora áldozat: ebből az összegből két vizes vb-t megnyitó ünnepséget is rendezhettünk volna, nemzeti büszkeségből.

Ugyanakkor felesleget is termelünk már: Orbán Viktor arra kérte fel Szijjártó Péter külgazdasági miniszter, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. útján mérje fel a „keskeny nyomközű vasúti járművek beszerzésére vonatkozó igényeket és a hazai gyártók exportlehetőségeit” az Európai Unió tagállamaiban.