Az a vád, hogy "Hitler Disney"-t hoztak létre

A Hitler - Wie konnte es geschehen? (Hitler - Hogy történhetett?) című, pénteken nyílt kiállítás kiemelt figyelmet szentel Adolf Hitler életének, végigveszi azt egészen a diktátor öngyilkosságáig. Németországban évtizedeken át szinte tabunak számított Hitler középpontba helyezése, bár már a 2004-es Bukás című filmmel és egy 2010-es kiállítással megkezdődött a témához való közeledés. 

A tárlat kitér a német háborús bűnökre, a zsidók ellen elkövetett tömeggyilkosságokra és az ellenállókra. Három emeleten, csaknem 50, több méteres vastag falú teremben mintegy 330 szemléltető tábla, 2300 kép, korábban sehol be nem mutatott eredeti dokumentumok és fotók, valamint filmfelvételek és újságcikkek segítségével mutatják be Hitler feltartóztathatatlan felemelkedésének, majd bukásának okait.

A kiállítás része annak a teremnek az utánzata is, melyben Adolf Hitler 1945. április 30-án, a világháború végnapjaiban véget vetett az életének. A dolgozószoba - benne egy nagy állóórával, virágos kanapéval és oxigénpalackkal - már hónapok óta látható a múzeumban, az intézményt több kritika is érte miatta. A látogatókat üveg választja el a teremtől, folyamatosan kamerák figyelik, a fotózás pedig tilos.

Wieland Giebel, a kiállítás kurátora szerint sokan szemére vetették: "Hitler Disney"-t hoztak létre azzal, hogy bemutatják a Hitler-bunker reprodukcióját. A kurátor szerint azonban a kiállítás a Hitler-rezsim által elkövetett bűnökre koncentrál. "Ez a terem pedig az a hely, ahol a bűnök véget értek, ahol minden véget ért, ezért mutatjuk be" – fogalmazott.

Wieland Giebel és kollégája, Enno Lenze négy hónapot töltött a kiállítás előkészítésével: beutazták a fél világot, hogy ritka, korábban be nem mutatott fotókat és dokumentumokat szerezzenek, költségeik 1,3 millió euróra rúgtak.

A Berlin Story Bunker egy az anhalti pályaudvar közelében lévő, 1942-ben épített vasúti bunkerben található, amelyet a világháborúban civilek használtak bombariadók idején. A valóságban semmilyen kapcsolatban nem állt a Führer valódi, mintegy másfél kilométeres távolságban lévő egykori búvóhelyével.