A természetes kopás és az elhasználódás miatt folyik szennyvíz a karcagi csatornába

A Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. (TRV) tájékoztatása szerint a karcagi tisztító telep jelenlegi állapotát az elmúlt évek folyamatos terhelése, a természetes kopás, elhasználódás okozta. Lapunk számolt be arról, hogy a karcagi csatornába hónapok óta szennyezett víz ömlik, holott az előírások szerint azt csak tisztítva lenne szabad visszaengedni a természetbe.

A helyzetet jól jellemzi, hogy a csatornánál fekáliaszag érezhető, valamint vastag koszréteg, habzás, opálos felület tapasztalható a vízfelületen.

S ez az áldatlan állapot már hónapok óta tart, amióta a tisztítás felügyelete átkerült az önkormányzattól a TRV-hez.

A cég érdeklődésünkre most arról tájékoztatta lapunkat, hogy a tisztító telep jelenlegi állapotát az elmúlt évek folyamatos terhelése, a természetes kopás, elhasználódás okozta. Mint írták, a társaság az elmúlt időszakban rendszeresen, több alkalommal is végzett javítást a telepen: a főbb technológiai egységek cseréje, szükség szerinti felújítása megtörtént. A tisztítás szempontjából meghatározó szerepű ultraszűrő membránokat és az adagolórendszereket folyamatosan karbantartják, tisztítják.

A befogadó kotrása, helyreállításának tervezett határideje 2017. augusztus, a kotrási munkálatokat a TRV Zrt. fogja elvégeztetni.

A cég közlése szerint "jelenleg a kibocsátási ponton a hatályos előírásoknak megfelelő minőségű víz távozik a telepről".

Akárhogy is, az ügy ezzel nem zárult le, hiszen Andrási András jobbikos önkormányzati képviselő még június elején feljelentést tett a Karcagi Rendőrkapitányságon ismeretlen tettes ellen környezetszennyezés gyanúja miatt.